Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1178294

Mikrotuberizacija triju genotipova krumpira u ovisnosti o vrsti eksplantata i sadržaju aktivnog ugljena u mediju


Anić, Karla
Mikrotuberizacija triju genotipova krumpira u ovisnosti o vrsti eksplantata i sadržaju aktivnog ugljena u mediju, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet/Biljne znanosti, Zagreb


CROSBI ID: 1178294 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrotuberizacija triju genotipova krumpira u ovisnosti o vrsti eksplantata i sadržaju aktivnog ugljena u mediju
(Microtuberization of three potato genotypes depending on explant type and content of activated charocal in the medium)

Autori
Anić, Karla

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet/Biljne znanosti

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2021

Stranica
34

Mentor
Kereša, Snježana

Ključne riječi
krumpir, mikrotuberizacija, aktivni ugljen, vrsta eksplantata
(potato, microtuberization, activated charcoal, explant type)

Sažetak
Krumpir (Solanum tuberosum L.) je poljoprivredna kultura koja se razmnožava vegetativno, što ga čini osjetljivim na razne bolesti, pogotovo viruse koji se prenose preko zaraženog sadnog materijala. Kako bi se osigurao dobar urod i ostvario puni potencijal sorata, važno je proizvesti zdrav, nezaražen sadni materijal. To je moguće postići in vitro metodama eliminacije virusa. Dobivene ozdravljene biljke potrebno je razmnožiti, a to je moguće mikropropagacijom i/ili mikrotuberizacijom. Mikrogomolji predstavljaju prvu kategoriju sjemenskog krumpira od koje se dalje dobivaju slijedeće kategorije. Cilj ovog rada bio je ispitati uspješnost mikrotuberizacije triju genotipova krumpira u ovisnosti o vrsti korištenih eksplantata i sadržaju aktivnog ugljena. U ovom pokusu korištene su tri sorte krumpira, sorta 'Desiree', tradicijski kultivar 'Brinjak' te peruanski plavi krumpir (S. tuberosum L. var. vitelotte). Biljni materijal je prethodno razmnožen na Murashige i Skoog (1962) mediju bez regulatora rasta uz dodatak 2 % saharoze i 7 g/l Plant agara do dovoljnog broja izdanaka za postavljanje pokusa. Istraživanje je provedeno u dva sukcesivna pokusa. U prvom pokusu korišteni su eksplantati s plojkama (listovima), u drugom pokusu eksplantati bez plojki. Za postavljanje pokusa korištene su slijedeće vrste eksplantata: vršni pup s jednim nodijem, dvonodalni segmenti bez vrha položeni na medij vodoravno ili okomito i jednonodalni segmenti položeni na medij okomito. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da je najbolja kvaliteta mikrogomolja (najveće mase i promjera) dobivena iz dvonodalnih eksplantata kojima nije odstranjena plojka, na mediju s dodanim aktivnim ugljenom. Odstupanje od ovog pravila zabilježeno je samo za postotak izdanaka s formiranim mikrogomoljima koji je bio signifikantno veći kad su kao eksplantati korišteni eksplantati bez plojki. Među sortama je također bilo značajne razlike u broju, kao i u masi i promjeru mikrogomolja. Veći broj mikrogomolja po izdanku formirao je kultivar 'Brinjak', ali su oni bili manje mase i promjera u odnosu na sorte 'Desiree' i peruanski plavi krumpir.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Snježana Kereša (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Anić, Karla
Mikrotuberizacija triju genotipova krumpira u ovisnosti o vrsti eksplantata i sadržaju aktivnog ugljena u mediju, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet/Biljne znanosti, Zagreb
Anić, K. (2021) 'Mikrotuberizacija triju genotipova krumpira u ovisnosti o vrsti eksplantata i sadržaju aktivnog ugljena u mediju', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet/Biljne znanosti, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ani\'{c}, Karla}, year = {2021}, pages = {34}, keywords = {krumpir, mikrotuberizacija, aktivni ugljen, vrsta eksplantata}, title = {Mikrotuberizacija triju genotipova krumpira u ovisnosti o vrsti eksplantata i sadr\v{z}aju aktivnog ugljena u mediju}, keyword = {krumpir, mikrotuberizacija, aktivni ugljen, vrsta eksplantata}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ani\'{c}, Karla}, year = {2021}, pages = {34}, keywords = {potato, microtuberization, activated charcoal, explant type}, title = {Microtuberization of three potato genotypes depending on explant type and content of activated charocal in the medium}, keyword = {potato, microtuberization, activated charcoal, explant type}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font