Pregled bibliografske jedinice broj: 1178220
Osnovna načela i mjere dobre prakse u lancu hrane
Osnovna načela i mjere dobre prakse u lancu hrane // Uvod u sigurnost hrane / Babić, Ivona ; Đugum, Jelena (ur.).
Ljubljana: Inštitut za sanitarno inženierstvo, 2014. str. 111-125
CROSBI ID: 1178220 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osnovna načela i mjere dobre prakse u lancu hrane
(Basic principles and measures of good practice in
the food chain)
Autori
Marina Krvavica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni
Knjiga
Uvod u sigurnost hrane
Urednik/ci
Babić, Ivona ; Đugum, Jelena
Izdavač
Inštitut za sanitarno inženierstvo
Grad
Ljubljana
Godina
2014
Raspon stranica
111-125
ISBN
978-961-92846-2-9
Ključne riječi
dobra higijenska praksa (DHP), dobra proizvođačka praksa (DPP), HACCP, preduvjetni programi
(good hygiene practice (DHP), good manufacturing practice (DPP), HACCP, prerequisite programs)
Sažetak
Osiguranje zakonom propisanih zahtjeva u pogledu zdravstvene ispravnosti, sigurnosti i kakvoće hrane obaveza je subjekata u poslovanju s hranom (SPH) koji su stoga u proizvodnji, preradi, čuvanju i distribuciji hrane, u čitavom prehrambenom lancu „od polja do stola“, obvezni primjenjivati određena pravila koja se prvenstveno odnose na različite postupke i mjere u okviru tzv. dobre prakse. Pojam „dobra praksa“ podrazumijeva sustav aktivnosti koji ima za cilj osiguranje sigurnosti i kvalitete hrane u kontinuiranim procesima proizvodnje što podrazumijeva da se prehrambeni proizvodi i s njima povezani procesi prerade, kontinuirano kontroliraju. U lancu hrane općeprihvaćeni su termini: dobra proizvođačka praksa (DPP) i dobra higijenska praksa (DHP), koji se većinom odnose na mjere u području sigurnosti hrane te su kao takve uvrštene u zakonodavstvo brojnih zemalja ili usvojene od strane nadležnih tijela. U praksi se mjere DHP odnose na zahtjeve glede osobne higijene zaposlenika, higijene radnog okoliša, higijene tehnološke opreme i proizvodne higijene, a mjere DPP na zahtjeve i stanje poslovnih objekata (lokacija i dizajn, mjere vanjskog i unutarnjeg uređenja objekata i okoliša) i opreme (prikladnost materijala i dizajn), opskrbu vodom, zbrinjavanje otpada, kontrolu i zaštitu od štetočina, kontrolu tijekom transporta, prijema, čuvanja i isporuke proizvoda te kontrolu sljedivosti, povlačenja i opoziva proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti