Pregled bibliografske jedinice broj: 1178058
Proizvodnja nerafiniranog orahovog ulja
Proizvodnja nerafiniranog orahovog ulja, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1178058 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja nerafiniranog orahovog ulja
(Production of Unrefined Walnut Oil)
Autori
Smoljan, Alen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
20.07
Godina
2020
Stranica
19
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
orah ; prešanje ; orahovo ulje
(walnut ; pressing ; walnut oil)
Sažetak
Nerafinirano orahovo ulje dobivamo postupkom prešanja uz prethodno kondicioniranje samljevenog oraha. Proces proizvodnje se sastoji od nekoliko faza: ljuštenje, čišćenje, sušenje, mljevenje, kondicioniranje. Sušenjem se odstranjuje dio vode zbog čega se osušeni plod može duže čuvati, a osim toga se bolje prerađuje. Tako prethodno obrađena sirovina se zatim melje da bi se razorile biljne stanice i time se povećala površina kojom se vrši izdvajanje ulja tijekom prešanja. Prešanjem, odnosno primjenom visokog tlaka izdvajamo ulje iz oraha, nakon čega sirovo ulje ide na bistrenje da bi se izdvojile sve nečistoće koje dospiju u ulje tijekom prešanja. Skladištenje ulja i samo punjenje u ambalažu treba provest pažljivo jer je orahovo ulje zbog velikog sadržaja nezasićenih masnih kiselina izuzetno osjetljivo na oksidacijsko kvarenje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)