Pregled bibliografske jedinice broj: 1178056
Utjecaj meda na reološka svojstva majoneze
Utjecaj meda na reološka svojstva majoneze, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1178056 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj meda na reološka svojstva majoneze
(Influence of Honey on Rheological Properties of
Mayonnaise)
Autori
Ivković, Tina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
10.09
Godina
2020
Stranica
34
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
majoneza ; med ; reološka svojstva ; procesni parametri
(mayonnaise ; honey ; rheological properties ; process parameters)
Sažetak
Majoneza je prehrambeni proizvod koji predstavlja emulziju tipa ulje-voda. Reološka svojstva su bitan čimbenik u definiranju parametara kakvoće hrane. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj dodatka meda i procesnih parametara homogenizacije na reološka svojstva majoneze. Istraživan je utjecaj vremena homogenizacije i utjecaj brzine rotora homogenizatora na promjenu reoloških svojstava majoneze. Mjerenje reoloških svojstava majoneze provedeno je na rotacijskom viskozimetru pri temperaturi 25°C. Iz eksperimentalnih podataka mjerenja izračunati su reološki parametri: prividna viskoznost, koeficijent konzistencije i indeks tečenja. Rezultati istraživanja pokazuju da vrsta meda, kao i vrijeme homogenizacije i brzina rotora, utječu na reološka svojstva majoneze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)