Pregled bibliografske jedinice broj: 1178046
Proizvodnja hladno prešanog ulja noćurka
Proizvodnja hladno prešanog ulja noćurka, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1178046 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja hladno prešanog ulja noćurka
(Production of Cold Pressed Evening Primrose Oil)
Autori
Marić, Glorija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
23.09
Godina
2020
Stranica
22
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
noćurak ; ulje noćurka ; prešanje ; pužna preša
(evening primrose ; evening primrose oil ; pressing ; screw press)
Sažetak
Uljarice su sirovine koje se koriste za proizvodnju jestivih biljnih ulja. Postoje 3 kategorije jestivih biljnih ulja s obzirom na tehnologiju proizvodnje: rafinirano, hladno prešano i djevičansko ulje. Sjemenke noćurka koriste se za proizvodnju kvalitenog hladno prešanog ulja noćurka. Faze pripreme sirovine za preradu su: transport, čišćenje, sušenje i skladištenje sjemenki noćurka. Hladno prešano ulje noćurka proizvodi se isključivo pomoću pužne preše. Dobije se sirovo ulje koje je mutno te sadrži nečistoće koje se uklanjanju filtracijom i sedimentacijom. Filtracijom izbistreno ulje čuva se u spremnicima i ambalaži od inoksa, stakla ili plastike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)