Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1178042

Proizvodnja hladno prešanog ulja ricinusa


Kegalj, Barbara
Proizvodnja hladno prešanog ulja ricinusa, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1178042 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja hladno prešanog ulja ricinusa
(Production of Cold Pressed Castor Seed Oil)

Autori
Kegalj, Barbara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
23.09

Godina
2020

Stranica
22

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
ricinus ; pužna preša ; ulje ricinusa
(castor ; press ; castor oil)

Sažetak
Ricinus ili skočac (Ricinus communis L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice mlječika (Euphorbiaceae). Ulje ricinusa dobiva se hladnim prešanjem sjemena ricinusa. Najvažniji ekološki uvjeti za uspjevanje ricinusa su temperatura, dovoljna količina vode, svjetlost te pH zemljišta. Tijekom proizvodnje potrebno je voditi računa o odabiru sirovine, uvjetima proizvodnje, žetve, transporta, čišćenja, primjeni kontroliranih uvjeta skladištenja, te konstantnoj kontroli kvalitete za vrijeme prerade. Pri proizvodnji hladno prešanih ulja sušenje nakon žetve je neophodno, bez obzira na način i uvjete skladištenja. Za usitnjavanje i prešanje sjemenki ricinusa upotrebljava se mlin na valjke i stroj za prešanje na vijak što olakšava izdvajanje ulja. Krajnji se materijal izbacuje iz preše i naziva se ricinusov kolač koji sadrži približno 10% sadržaja ricinusovog ulja. Iako se može konzumirati u vrlo maloj količini, ricinusovo ulje se često koristi u agrikulturi i prehrambenoj industriji. Ricinusov kolač je najbolje organsko stajsko gnojivo koje povoljno utječe na plodnost tla bez nanošenja štete.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Kegalj, Barbara
Proizvodnja hladno prešanog ulja ricinusa, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Kegalj, B. (2020) 'Proizvodnja hladno prešanog ulja ricinusa', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kegalj, Barbara}, year = {2020}, pages = {22}, keywords = {ricinus, pu\v{z}na pre\v{s}a, ulje ricinusa}, title = {Proizvodnja hladno pre\v{s}anog ulja ricinusa}, keyword = {ricinus, pu\v{z}na pre\v{s}a, ulje ricinusa}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kegalj, Barbara}, year = {2020}, pages = {22}, keywords = {castor, press, castor oil}, title = {Production of Cold Pressed Castor Seed Oil}, keyword = {castor, press, castor oil}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font