Pregled bibliografske jedinice broj: 1178042
Proizvodnja hladno prešanog ulja ricinusa
Proizvodnja hladno prešanog ulja ricinusa, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1178042 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja hladno prešanog ulja ricinusa
(Production of Cold Pressed Castor Seed Oil)
Autori
Kegalj, Barbara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
23.09
Godina
2020
Stranica
22
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
ricinus ; pužna preša ; ulje ricinusa
(castor ; press ; castor oil)
Sažetak
Ricinus ili skočac (Ricinus communis L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice mlječika (Euphorbiaceae). Ulje ricinusa dobiva se hladnim prešanjem sjemena ricinusa. Najvažniji ekološki uvjeti za uspjevanje ricinusa su temperatura, dovoljna količina vode, svjetlost te pH zemljišta. Tijekom proizvodnje potrebno je voditi računa o odabiru sirovine, uvjetima proizvodnje, žetve, transporta, čišćenja, primjeni kontroliranih uvjeta skladištenja, te konstantnoj kontroli kvalitete za vrijeme prerade. Pri proizvodnji hladno prešanih ulja sušenje nakon žetve je neophodno, bez obzira na način i uvjete skladištenja. Za usitnjavanje i prešanje sjemenki ricinusa upotrebljava se mlin na valjke i stroj za prešanje na vijak što olakšava izdvajanje ulja. Krajnji se materijal izbacuje iz preše i naziva se ricinusov kolač koji sadrži približno 10% sadržaja ricinusovog ulja. Iako se može konzumirati u vrlo maloj količini, ricinusovo ulje se često koristi u agrikulturi i prehrambenoj industriji. Ricinusov kolač je najbolje organsko stajsko gnojivo koje povoljno utječe na plodnost tla bez nanošenja štete.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)