Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1178040

Proizvodnja hladno prešanog ulja koštica marelice


Balog, Željka
Proizvodnja hladno prešanog ulja koštica marelice, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1178040 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja hladno prešanog ulja koštica marelice
(Production of Cold Pressed Apricot Kernel Oil)

Autori
Balog, Željka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
24.09

Godina
2020

Stranica
24

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
sjemenka koštice marelice ; hladno prešano ulje ; pužna preša
(apricots kernel seed ; cold pressed oil ; screw press)

Sažetak
Vrlo važnu ulogu u funkcioniranju organizma i održavanju zdravlja imaju upravo biljna ulja dobivena iz raznih sirovina. Po kemijskom sastavu to su esteri trovalentnog alkohola glicerola i masnih kiselina, a u svom sastavu imaju i negliceridne sastojke kao što su karotenoidi, liposolubilni vitamini, tokoferoli, steroli, pigmenti, fosfolipidi, voskovi te tragovi metala. Biljna ulja zbog velike zastupljenosti polinezasidenih masnih kiselina imaju veliku biološku aktivnost i značenje u prevenciji raznih bolesti. Biljno hladno prešano ulje dobiveno iz sjemenke koštice marelice ima važnu ulogu u ljudskoj prehrani zbog bioaktivnih komponenti koje ima u sastavu, a konzumacija same marelice (Prunus armeniaca L.) povezana je sa smanjenjem rizika od kroničnih bolesti. Postupkom hladnog prešanja sjemenke koštice marelice dobiju se tri proizvoda: sirovo ulje, uljni talog i pogača. Hladno prešano ulje koštice marelice proizvodi se postupkom filtracije ili centrifugiranja sirovog ulja. Važna je činjenica da se prilikom proizvodnje ovog ulja ne provodi proces rafinacije, a konzumacija se preferira zbog visoke nutritivne vrijednosti. Naglasak u ovome radu bit de na samoj sirovini te proizvodnji, odnosno fazama postupka hladnog prešanja iz prethodno pripremljene sirovine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Balog, Željka
Proizvodnja hladno prešanog ulja koštica marelice, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Balog, Ž. (2020) 'Proizvodnja hladno prešanog ulja koštica marelice', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Balog, \v{Z}eljka}, year = {2020}, pages = {24}, keywords = {sjemenka ko\v{s}tice marelice, hladno pre\v{s}ano ulje, pu\v{z}na pre\v{s}a}, title = {Proizvodnja hladno pre\v{s}anog ulja ko\v{s}tica marelice}, keyword = {sjemenka ko\v{s}tice marelice, hladno pre\v{s}ano ulje, pu\v{z}na pre\v{s}a}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Balog, \v{Z}eljka}, year = {2020}, pages = {24}, keywords = {apricots kernel seed, cold pressed oil, screw press}, title = {Production of Cold Pressed Apricot Kernel Oil}, keyword = {apricots kernel seed, cold pressed oil, screw press}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font