Pregled bibliografske jedinice broj: 1178040
Proizvodnja hladno prešanog ulja koštica marelice
Proizvodnja hladno prešanog ulja koštica marelice, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1178040 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja hladno prešanog ulja koštica marelice
(Production of Cold Pressed Apricot Kernel Oil)
Autori
Balog, Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
24.09
Godina
2020
Stranica
24
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
sjemenka koštice marelice ; hladno prešano ulje ; pužna preša
(apricots kernel seed ; cold pressed oil ; screw press)
Sažetak
Vrlo važnu ulogu u funkcioniranju organizma i održavanju zdravlja imaju upravo biljna ulja dobivena iz raznih sirovina. Po kemijskom sastavu to su esteri trovalentnog alkohola glicerola i masnih kiselina, a u svom sastavu imaju i negliceridne sastojke kao što su karotenoidi, liposolubilni vitamini, tokoferoli, steroli, pigmenti, fosfolipidi, voskovi te tragovi metala. Biljna ulja zbog velike zastupljenosti polinezasidenih masnih kiselina imaju veliku biološku aktivnost i značenje u prevenciji raznih bolesti. Biljno hladno prešano ulje dobiveno iz sjemenke koštice marelice ima važnu ulogu u ljudskoj prehrani zbog bioaktivnih komponenti koje ima u sastavu, a konzumacija same marelice (Prunus armeniaca L.) povezana je sa smanjenjem rizika od kroničnih bolesti. Postupkom hladnog prešanja sjemenke koštice marelice dobiju se tri proizvoda: sirovo ulje, uljni talog i pogača. Hladno prešano ulje koštice marelice proizvodi se postupkom filtracije ili centrifugiranja sirovog ulja. Važna je činjenica da se prilikom proizvodnje ovog ulja ne provodi proces rafinacije, a konzumacija se preferira zbog visoke nutritivne vrijednosti. Naglasak u ovome radu bit de na samoj sirovini te proizvodnji, odnosno fazama postupka hladnog prešanja iz prethodno pripremljene sirovine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)