Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1178035

Negliceridni sastojci u biljnim uljima


Žilić, Ana
Negliceridni sastojci u biljnim uljima, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1178035 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Negliceridni sastojci u biljnim uljima
(Non-Glyceride Ingredients in Vegetable Oils)

Autori
Žilić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
29.09

Godina
2020

Stranica
27

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
biljna ulja ; negliceridni sastojci ; kvaliteta ; senzorske karakteristike
(vegetable oils ; non-glyceride ingredients ; quality ; sensory characteristics)

Sažetak
Negliceridni sastojci nalaze se u svim jestivim biljnim uljima. Sadržaj negliceridnih sastojaka u biljnim uljima se kreće od 1 do 2 %, a izuzetak su ulje pamuka i soje. Cilj ovog rada bio je prikazati njihov kemijski sastav, rasprostranjenost i utjecaj na kvalitetu samog ulja te problematiku koji uzrokuju pojedini negliceridni sastojci. Negliceridni sastojci u biljnim uljima su: karotenoidi, liposolubilni vitamini, steroli, fosfatidi, pigmenti, voskovi, glikozidi, ugljikovodici, masni alkoholi, aldehidi, ketoni i tragovi metala. Poželjni negliceridni sastojci su karotenoidi i tokoferoli koji pridonose samoj kvaliteti ulja. Voskovi kao i tragovi metala te fosfatidi zbog svog lošeg utjecaja su izrazito nepoželjni u ulju. Neosporiv je njihov utjecaj na senzorske karakteristike samog ulja pa tako pigmenti poput klorofila i gosipola utječu na samu boju ulja, a hlapljivi aldehidi i ketoni na neugodan miris i okus ulja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Žilić, Ana
Negliceridni sastojci u biljnim uljima, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Žilić, A. (2020) 'Negliceridni sastojci u biljnim uljima', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ili\'{c}, Ana}, year = {2020}, pages = {27}, keywords = {biljna ulja, negliceridni sastojci, kvaliteta, senzorske karakteristike}, title = {Negliceridni sastojci u biljnim uljima}, keyword = {biljna ulja, negliceridni sastojci, kvaliteta, senzorske karakteristike}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ili\'{c}, Ana}, year = {2020}, pages = {27}, keywords = {vegetable oils, non-glyceride ingredients, quality, sensory characteristics}, title = {Non-Glyceride Ingredients in Vegetable Oils}, keyword = {vegetable oils, non-glyceride ingredients, quality, sensory characteristics}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font