Pregled bibliografske jedinice broj: 1178035
Negliceridni sastojci u biljnim uljima
Negliceridni sastojci u biljnim uljima, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1178035 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Negliceridni sastojci u biljnim uljima
(Non-Glyceride Ingredients in Vegetable Oils)
Autori
Žilić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2020
Stranica
27
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
biljna ulja ; negliceridni sastojci ; kvaliteta ; senzorske karakteristike
(vegetable oils ; non-glyceride ingredients ; quality ; sensory characteristics)
Sažetak
Negliceridni sastojci nalaze se u svim jestivim biljnim uljima. Sadržaj negliceridnih sastojaka u biljnim uljima se kreće od 1 do 2 %, a izuzetak su ulje pamuka i soje. Cilj ovog rada bio je prikazati njihov kemijski sastav, rasprostranjenost i utjecaj na kvalitetu samog ulja te problematiku koji uzrokuju pojedini negliceridni sastojci. Negliceridni sastojci u biljnim uljima su: karotenoidi, liposolubilni vitamini, steroli, fosfatidi, pigmenti, voskovi, glikozidi, ugljikovodici, masni alkoholi, aldehidi, ketoni i tragovi metala. Poželjni negliceridni sastojci su karotenoidi i tokoferoli koji pridonose samoj kvaliteti ulja. Voskovi kao i tragovi metala te fosfatidi zbog svog lošeg utjecaja su izrazito nepoželjni u ulju. Neosporiv je njihov utjecaj na senzorske karakteristike samog ulja pa tako pigmenti poput klorofila i gosipola utječu na samu boju ulja, a hlapljivi aldehidi i ketoni na neugodan miris i okus ulja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)