Pregled bibliografske jedinice broj: 1178028
Tehnologija proizvodnje margarina
Tehnologija proizvodnje margarina, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1178028 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija proizvodnje margarina
(The Technology of Margarine Production)
Autori
Čulo, Mia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2020
Stranica
22
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
margarin ; masna faza ; vodena faza ; emulzija ; faze proizvodnje
(margarine ; fat phase ; water phase ; emulsion ; phases of production)
Sažetak
Margarin kao emulzija vode u ulju sadrži 80% masne i 20% vodene faze. Osnovne sirovine za proizvodnju margarina i srodnih proizvoda čine mast, voda i/ili mlijeko i razni dodaci kao što su emulgatori, kuhinjska sol, konzervansi, arome, boje, vitamini, kiseline te stabilizatori. Masna faza margarina sastoji se od više vrsta masti ili ulja, a primjenjuju se masti na bazi sojinog, repičinog i palminog ulja, masti laurinskog tipa i hidrogenirana riblja ulja. Masna faza također sadrži komponente topljive u mastima. Vodenu fazu čine voda i/ili mlijeko, te sastojci topljivi u vodi. Tehnološki proces proizvodnje margarina započinje izborom rafiniranih ulja i masti, a sastoji se od nekoliko faza: pipreme masne faze, pripreme vodene faze, dodavanja aditiva, sastavljanja mješavine, emulgiranja, hlađenja i kristalizacije te na kraju pakiranje, skladištenje i distribucija. Proces proizvodnje odvija se određenim redoslijedom, a cilj je dobiti proizvod odgovarajuće kvalitete sa svojstvima sličnim maslacu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)