Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1178028

Tehnologija proizvodnje margarina


Čulo, Mia
Tehnologija proizvodnje margarina, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1178028 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnologija proizvodnje margarina
(The Technology of Margarine Production)

Autori
Čulo, Mia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2020

Stranica
22

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
margarin ; masna faza ; vodena faza ; emulzija ; faze proizvodnje
(margarine ; fat phase ; water phase ; emulsion ; phases of production)

Sažetak
Margarin kao emulzija vode u ulju sadrži 80% masne i 20% vodene faze. Osnovne sirovine za proizvodnju margarina i srodnih proizvoda čine mast, voda i/ili mlijeko i razni dodaci kao što su emulgatori, kuhinjska sol, konzervansi, arome, boje, vitamini, kiseline te stabilizatori. Masna faza margarina sastoji se od više vrsta masti ili ulja, a primjenjuju se masti na bazi sojinog, repičinog i palminog ulja, masti laurinskog tipa i hidrogenirana riblja ulja. Masna faza također sadrži komponente topljive u mastima. Vodenu fazu čine voda i/ili mlijeko, te sastojci topljivi u vodi. Tehnološki proces proizvodnje margarina započinje izborom rafiniranih ulja i masti, a sastoji se od nekoliko faza: pipreme masne faze, pripreme vodene faze, dodavanja aditiva, sastavljanja mješavine, emulgiranja, hlađenja i kristalizacije te na kraju pakiranje, skladištenje i distribucija. Proces proizvodnje odvija se određenim redoslijedom, a cilj je dobiti proizvod odgovarajuće kvalitete sa svojstvima sličnim maslacu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Čulo, Mia
Tehnologija proizvodnje margarina, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Čulo, M. (2020) 'Tehnologija proizvodnje margarina', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}ulo, Mia}, year = {2020}, pages = {22}, keywords = {margarin, masna faza, vodena faza, emulzija, faze proizvodnje}, title = {Tehnologija proizvodnje margarina}, keyword = {margarin, masna faza, vodena faza, emulzija, faze proizvodnje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}ulo, Mia}, year = {2020}, pages = {22}, keywords = {margarine, fat phase, water phase, emulsion, phases of production}, title = {The Technology of Margarine Production}, keyword = {margarine, fat phase, water phase, emulsion, phases of production}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font