Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1178022

Jestiva biljna ulja oleinskog tipa


Petrić, Josip
Jestiva biljna ulja oleinskog tipa, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1178022 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Jestiva biljna ulja oleinskog tipa
(Edible Vegetable Oils of the Oleic Type)

Autori
Petrić, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2020

Stranica
33

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
biljna ulja ; oleinska kiselina ; tehničko-tehnološke karakteristike ; fizikalno-kemijske karakteristike
(vegetable oils ; oleic acid ; technical-technological characteristics ; physico-chemical characteristics)

Sažetak
Jestiva biljna ulja definiramo kao trigliceride, estere masnih kiselina i alkohola glicerola, a u njihovom sastavu nalaze se i manje količine (1-2%) negliceridnih sastojaka. Primaran izvor jestivih biljnih ulja su razne uljarice i uljarske kulture. Najvažnija biljna ulja u pogledu oksidacijske stabilnosti su ulja oleinskog tipa, kod kojih dominira mononezasićena masna kiselina, (C18:1), odnosno oleinska kiselina s dvostrukom vezom na devetom ugljikovom atomu. Iako je suncokret jedna od najznačajnijih sirovina za proizvodnju ulja, postoje i mnoge druge, jednako značajne sirovine za proizvodnju ulja oleinskog tipa poput lješnjakovog, bademovog, kikirikijevog i sl. Tehničko-tehnološke karakteristike razlikuju se od uljarice do uljarice, a te karakteristike izravno utječu na kvalitetu i mogućnosti skladištenja sjemena, dok su kvaliteta i rok trajanja biljnih ulja određene fizikalno- kemijskim karakteristikama ulja. Primjerice, kikirikijevo ulje se dobije prešanjem ili kombinacijom prešanja i ekstrakcije te je za njega karakteristično da pri 5 °C daje dojam kao da je "želirano" zbog prisutnosti triglicerida s visokom točkom taljenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Petrić, Josip
Jestiva biljna ulja oleinskog tipa, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Petrić, J. (2020) 'Jestiva biljna ulja oleinskog tipa', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Petri\'{c}, Josip}, year = {2020}, pages = {33}, keywords = {biljna ulja, oleinska kiselina, tehni\v{c}ko-tehnolo\v{s}ke karakteristike, fizikalno-kemijske karakteristike}, title = {Jestiva biljna ulja oleinskog tipa}, keyword = {biljna ulja, oleinska kiselina, tehni\v{c}ko-tehnolo\v{s}ke karakteristike, fizikalno-kemijske karakteristike}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Petri\'{c}, Josip}, year = {2020}, pages = {33}, keywords = {vegetable oils, oleic acid, technical-technological characteristics, physico-chemical characteristics}, title = {Edible Vegetable Oils of the Oleic Type}, keyword = {vegetable oils, oleic acid, technical-technological characteristics, physico-chemical characteristics}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font