Pregled bibliografske jedinice broj: 1178022
Jestiva biljna ulja oleinskog tipa
Jestiva biljna ulja oleinskog tipa, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1178022 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Jestiva biljna ulja oleinskog tipa
(Edible Vegetable Oils of the Oleic Type)
Autori
Petrić, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2020
Stranica
33
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
biljna ulja ; oleinska kiselina ; tehničko-tehnološke karakteristike ; fizikalno-kemijske karakteristike
(vegetable oils ; oleic acid ; technical-technological characteristics ; physico-chemical characteristics)
Sažetak
Jestiva biljna ulja definiramo kao trigliceride, estere masnih kiselina i alkohola glicerola, a u njihovom sastavu nalaze se i manje količine (1-2%) negliceridnih sastojaka. Primaran izvor jestivih biljnih ulja su razne uljarice i uljarske kulture. Najvažnija biljna ulja u pogledu oksidacijske stabilnosti su ulja oleinskog tipa, kod kojih dominira mononezasićena masna kiselina, (C18:1), odnosno oleinska kiselina s dvostrukom vezom na devetom ugljikovom atomu. Iako je suncokret jedna od najznačajnijih sirovina za proizvodnju ulja, postoje i mnoge druge, jednako značajne sirovine za proizvodnju ulja oleinskog tipa poput lješnjakovog, bademovog, kikirikijevog i sl. Tehničko-tehnološke karakteristike razlikuju se od uljarice do uljarice, a te karakteristike izravno utječu na kvalitetu i mogućnosti skladištenja sjemena, dok su kvaliteta i rok trajanja biljnih ulja određene fizikalno- kemijskim karakteristikama ulja. Primjerice, kikirikijevo ulje se dobije prešanjem ili kombinacijom prešanja i ekstrakcije te je za njega karakteristično da pri 5 °C daje dojam kao da je "želirano" zbog prisutnosti triglicerida s visokom točkom taljenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)