Pregled bibliografske jedinice broj: 1178017
Tehnologija proizvodnje hladno prešanog ulja koštice grožđa
Tehnologija proizvodnje hladno prešanog ulja koštice grožđa, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1178017 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija proizvodnje hladno prešanog ulja
koštice grožđa
(Production Technology of Cold Pressed Grapeseed Oil)
Autori
Periša, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2020
Stranica
34
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
koštice grožđa ; ulje ; prešanje ; ekstrakcija
(grape seed ; oil ; pressing ; extraction)
Sažetak
U uvodnom dijelu završnog rada navedeni su razlozi zbog kojih je važno istraživati ulja i analizirati sastav ulja te je predstavljen osnovni cilj rada. Iznešene su neke zanimljivosti o ulju i značaj hladno prešanih ulja. Središnji dio rada posveden je mehaničkom i kemijskom sastavu grožđa s posebnim naglaskom na košticu grožđa i njen sastav. Dana je definicija ulja, opisane su osnovne kategorije ulja te su objašnjeni procesi rafinacije i hladnog prešanja. Nadalje, rad se bavi preradom koštice grožđa te proizvodnjom ulja iz koštice grožđa. Opisane su osnovne fizikalno- kemijske karakteristike, svojstva i nutritivne komponente ulja koštice grožđa te je opisan proces proizvodnje ulja postupkom ekstrakcije i hladnim prešanjem. Na kraju navedene su mogudnosti uporabe ulja u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)