Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1178017

Tehnologija proizvodnje hladno prešanog ulja koštice grožđa


Periša, Nikolina
Tehnologija proizvodnje hladno prešanog ulja koštice grožđa, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1178017 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnologija proizvodnje hladno prešanog ulja koštice grožđa
(Production Technology of Cold Pressed Grapeseed Oil)

Autori
Periša, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2020

Stranica
34

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
koštice grožđa ; ulje ; prešanje ; ekstrakcija
(grape seed ; oil ; pressing ; extraction)

Sažetak
U uvodnom dijelu završnog rada navedeni su razlozi zbog kojih je važno istraživati ulja i analizirati sastav ulja te je predstavljen osnovni cilj rada. Iznešene su neke zanimljivosti o ulju i značaj hladno prešanih ulja. Središnji dio rada posveden je mehaničkom i kemijskom sastavu grožđa s posebnim naglaskom na košticu grožđa i njen sastav. Dana je definicija ulja, opisane su osnovne kategorije ulja te su objašnjeni procesi rafinacije i hladnog prešanja. Nadalje, rad se bavi preradom koštice grožđa te proizvodnjom ulja iz koštice grožđa. Opisane su osnovne fizikalno- kemijske karakteristike, svojstva i nutritivne komponente ulja koštice grožđa te je opisan proces proizvodnje ulja postupkom ekstrakcije i hladnim prešanjem. Na kraju navedene su mogudnosti uporabe ulja u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Periša, Nikolina
Tehnologija proizvodnje hladno prešanog ulja koštice grožđa, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Periša, N. (2020) 'Tehnologija proizvodnje hladno prešanog ulja koštice grožđa', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Peri\v{s}a, Nikolina}, year = {2020}, pages = {34}, keywords = {ko\v{s}tice gro\v{z}\dja, ulje, pre\v{s}anje, ekstrakcija}, title = {Tehnologija proizvodnje hladno pre\v{s}anog ulja ko\v{s}tice gro\v{z}\dja}, keyword = {ko\v{s}tice gro\v{z}\dja, ulje, pre\v{s}anje, ekstrakcija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Peri\v{s}a, Nikolina}, year = {2020}, pages = {34}, keywords = {grape seed, oil, pressing, extraction}, title = {Production Technology of Cold Pressed Grapeseed Oil}, keyword = {grape seed, oil, pressing, extraction}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font