Pregled bibliografske jedinice broj: 1178014
Tehnologija proizvodnje hladno prešanog bučinog ulja iz vrste golica
Tehnologija proizvodnje hladno prešanog bučinog ulja iz vrste golica, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1178014 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija proizvodnje hladno prešanog bučinog
ulja iz vrste golica
(Technology for the Production of Cold Pressed
Pumpkin Seed Oil from the Golica Type)
Autori
Vojnić, Snježana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2020
Stranica
24
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
buča ; prešanje ; hladno prešano ulje
(pumpkin seed ; press ; cold pressed oil)
Sažetak
Hladno prešano bučino ulje dobiva se od bučinih koštica najčešće roda Cucurbita pepo L. Proizvodnja se provodi isključivo mehaničkim putem, prešanjem na hidrauličnim ili pužnim prešama i to bez dodatka organskih otapala. Proces proizvodnje ulja uključuje: pranje koštice i čišćenje, sušenje koštice, mljevenje, prešanje i odvajanje netopljivih nečistoća iz sirovog ulja. Kao finalni produkt dobiva se hladno prešano ulje koje se koristi kao salatno nerafinirano ulje. Takvo bučino ulje sadrži brojne pozitivne karakeristike kao što su: karakteristična senzorska svojstva (miris, boja, okus), visoka biološko- nutritivna vrijednost, dobra održivost i posebna farmakološka svojstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)