Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1178008

Sastav i primjena kokosovog ulja


Dozan, Lorena
Sastav i primjena kokosovog ulja, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1178008 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sastav i primjena kokosovog ulja
(Composition and Application of Coconut Oil)

Autori
Dozan, Lorena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
23.09

Godina
2021

Stranica
23

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
kokosovo ulje ; sastav ; primjena
(coconut oil ; composition ; application)

Sažetak
Kokosovo ulje dobiva se ekstrakcijom sušene jezgre ili mesnatog dijela kokosovog oraha (kopre), kroz vretenaste preše. Kokosovo ulje se na sobnoj temperaturi nalazi u čvrstom stanju i bijele je boje, dok zagrijavanjem prelazi u tekuće stanje, prozirne boje. Kako je kokosovo ulje u čvrstom stanju to znači da se sastoji od većeg broja zasićenih masnih kiselina. Najposebnije svojstvo kokosovog ulja je to što sadrži srednjelančane masne kiseline koje se direktno pretvaraju u energiju, za razliku od ostalih zasićenih ulja koja sadrže dugolančane masne kiseline koje se u organizmu nakupljaju kao masne naslage. Primjena kokosovog ulja je vrlo široka, od prehrambene do kozmetičke industrije, a najnovija istraživanja dokazala su beneficije kokosovog ulja na ljudsko zdravlje. Kokosovo ulje je izvrsna zamjena za ostala biljna ulja jer je nutritivno bogatije. U kozmetičkoj industriji se sve više primjenjuje ugradnjom u razne proizvode jer su istraživanja pokazala da kokosovo ulje ima protuupalno djelovanje te može pomoći pri zacjeljivanju rana. Svakodnevnom konzumacijom kokosovog ulja može se regulirati krvni tlak, kontrolirati razina šećera u krvi, a kokosovo ulje čak može pomoći pri mršavljenju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Dozan, Lorena
Sastav i primjena kokosovog ulja, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Dozan, L. (2021) 'Sastav i primjena kokosovog ulja', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dozan, Lorena}, year = {2021}, pages = {23}, keywords = {kokosovo ulje, sastav, primjena}, title = {Sastav i primjena kokosovog ulja}, keyword = {kokosovo ulje, sastav, primjena}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dozan, Lorena}, year = {2021}, pages = {23}, keywords = {coconut oil, composition, application}, title = {Composition and Application of Coconut Oil}, keyword = {coconut oil, composition, application}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font