Pregled bibliografske jedinice broj: 1178008
Sastav i primjena kokosovog ulja
Sastav i primjena kokosovog ulja, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1178008 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sastav i primjena kokosovog ulja
(Composition and Application of Coconut Oil)
Autori
Dozan, Lorena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
23.09
Godina
2021
Stranica
23
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
kokosovo ulje ; sastav ; primjena
(coconut oil ; composition ; application)
Sažetak
Kokosovo ulje dobiva se ekstrakcijom sušene jezgre ili mesnatog dijela kokosovog oraha (kopre), kroz vretenaste preše. Kokosovo ulje se na sobnoj temperaturi nalazi u čvrstom stanju i bijele je boje, dok zagrijavanjem prelazi u tekuće stanje, prozirne boje. Kako je kokosovo ulje u čvrstom stanju to znači da se sastoji od većeg broja zasićenih masnih kiselina. Najposebnije svojstvo kokosovog ulja je to što sadrži srednjelančane masne kiseline koje se direktno pretvaraju u energiju, za razliku od ostalih zasićenih ulja koja sadrže dugolančane masne kiseline koje se u organizmu nakupljaju kao masne naslage. Primjena kokosovog ulja je vrlo široka, od prehrambene do kozmetičke industrije, a najnovija istraživanja dokazala su beneficije kokosovog ulja na ljudsko zdravlje. Kokosovo ulje je izvrsna zamjena za ostala biljna ulja jer je nutritivno bogatije. U kozmetičkoj industriji se sve više primjenjuje ugradnjom u razne proizvode jer su istraživanja pokazala da kokosovo ulje ima protuupalno djelovanje te može pomoći pri zacjeljivanju rana. Svakodnevnom konzumacijom kokosovog ulja može se regulirati krvni tlak, kontrolirati razina šećera u krvi, a kokosovo ulje čak može pomoći pri mršavljenju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)