Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1178006

Važnost i kemijski sastav biljnih ulja


Ćosić, Iva
Važnost i kemijski sastav biljnih ulja, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1178006 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Važnost i kemijski sastav biljnih ulja
(Importance and Chemical Composition of Vegetable Oils)

Autori
Ćosić, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
23.09

Godina
2021

Stranica
21

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
biljna ulja ; triacilgliceroli ; masne kiseline ; negliceridni sastojci
(vegetable oil ; triacylglycerols ; fatty acids ; non-glyceride compounds)

Sažetak
Ulja biljnog podrijetla su proizvodi koji se dobivaju iz sjemenki ili plodova biljaka. Jestive masti i ulja pripadaju skupini spojeva – lipidi (grč. lipos – masti). Lipidi su hidrofobni spojevi netopljivi u vodi, a topljivi u organskim otapalima. Biljna ulja su po kemijskom sastavu triacilgliceroli (trigliceridi), odnosno esteri masnih kiselina i alkohola glicerola, a sadrže i manje količine negliceridnih sastojaka (1–2 %). Masne kiseline predstavljaju većinski udio molekule triacilglicerola, a dijele se na zasićene i nezasićene masne kiseline. Vrstu masnih kiselina poželjno je poznavati zbog toga što imaju različite učinke na naše zdravlje. U skupinu negliceridnih sastojaka ubrajaju se karotenoidi, liposolubilni vitamini, tokoferoli, steroli, fosfolipidi, pigmenti, voskovi i tragovi metala. Pojedini negliceridni sastojci su vrlo poželjni jer pozitivno djeluju na kvalitetu ulja i zdravstveni status čovjeka. Jestiva biljna ulja dijelimo u tri kategorije: rafinirana ulja, hladno prešana ulja i djevičanska ulja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Ćosić, Iva
Važnost i kemijski sastav biljnih ulja, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Ćosić, I. (2021) 'Važnost i kemijski sastav biljnih ulja', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\'{C}osi\'{c}, Iva}, year = {2021}, pages = {21}, keywords = {biljna ulja, triacilgliceroli, masne kiseline, negliceridni sastojci}, title = {Va\v{z}nost i kemijski sastav biljnih ulja}, keyword = {biljna ulja, triacilgliceroli, masne kiseline, negliceridni sastojci}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\'{C}osi\'{c}, Iva}, year = {2021}, pages = {21}, keywords = {vegetable oil, triacylglycerols, fatty acids, non-glyceride compounds}, title = {Importance and Chemical Composition of Vegetable Oils}, keyword = {vegetable oil, triacylglycerols, fatty acids, non-glyceride compounds}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font