Pregled bibliografske jedinice broj: 1178006
Važnost i kemijski sastav biljnih ulja
Važnost i kemijski sastav biljnih ulja, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1178006 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Važnost i kemijski sastav biljnih ulja
(Importance and Chemical Composition of Vegetable
Oils)
Autori
Ćosić, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
23.09
Godina
2021
Stranica
21
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
biljna ulja ; triacilgliceroli ; masne kiseline ; negliceridni sastojci
(vegetable oil ; triacylglycerols ; fatty acids ; non-glyceride compounds)
Sažetak
Ulja biljnog podrijetla su proizvodi koji se dobivaju iz sjemenki ili plodova biljaka. Jestive masti i ulja pripadaju skupini spojeva – lipidi (grč. lipos – masti). Lipidi su hidrofobni spojevi netopljivi u vodi, a topljivi u organskim otapalima. Biljna ulja su po kemijskom sastavu triacilgliceroli (trigliceridi), odnosno esteri masnih kiselina i alkohola glicerola, a sadrže i manje količine negliceridnih sastojaka (1–2 %). Masne kiseline predstavljaju većinski udio molekule triacilglicerola, a dijele se na zasićene i nezasićene masne kiseline. Vrstu masnih kiselina poželjno je poznavati zbog toga što imaju različite učinke na naše zdravlje. U skupinu negliceridnih sastojaka ubrajaju se karotenoidi, liposolubilni vitamini, tokoferoli, steroli, fosfolipidi, pigmenti, voskovi i tragovi metala. Pojedini negliceridni sastojci su vrlo poželjni jer pozitivno djeluju na kvalitetu ulja i zdravstveni status čovjeka. Jestiva biljna ulja dijelimo u tri kategorije: rafinirana ulja, hladno prešana ulja i djevičanska ulja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)