Pregled bibliografske jedinice broj: 1178005
Postupak proizvodnje ulja ekstrakcijom s organskim otapalima
Postupak proizvodnje ulja ekstrakcijom s organskim otapalima, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1178005 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Postupak proizvodnje ulja ekstrakcijom s organskim
otapalima
(Organic Solvent Extraction Oil Production Process)
Autori
Hodak, Gabriela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
27.09
Godina
2021
Stranica
27
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
uljarice ; ulje ; ekstrakcija ; organska otapala ; ekstraktori
(oil seeds ; oil ; extraction ; organic solvents ; extractors)
Sažetak
Jestivo ulje je jedno od najvažnijih prehrambenih proizvoda. Ulje se sastoji od estera alkohola glicerola i masnih kiselina te negliceridnih sastojaka. Postoje dva načina dobivanja ulja mehanički i kemijski. Mehaničkim putem dobiva se ulje bolje kvalitete ali manjih prinosa. Ovaj rad se bazira na kemijskom načinu, ekstrakciji ulja ize sjemena uljarica sa organskim otapalima. Nakon ekstrakcije potrebno je izdvojiti sirovo ulje od organskog otapala što je vrlo kompleksan proces. U industriji ulja postoje razne vrste ekstraktora koji su objašnjeni u ovom radu, a predstavljaju prekolacijski i imerzijski tip. Sirovo ulje proizvedeno postupkom ekstrakcije s organskim otapalom mora ići na proces rafinacije kako bi se dobilo jestivo biljno ulje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)