Pregled bibliografske jedinice broj: 1177999
Rafinacija biljnih ulja
Rafinacija biljnih ulja, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1177999 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rafinacija biljnih ulja
(Vegetable Oil Refining)
Autori
Kelemen, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2021
Stranica
21
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
proces proizvodnje ulja ; sirovo biljno ulje ; rafinacija ulja
(oil production process ; crude vegetable oil ; oil refining)
Sažetak
Rafinacija je proces uklanjanja nepoželjnih negliceridnih sastojaka različitog sastava iz sirovog ulja nastalog prešanjem ili ekstrakcijom, kako bi se očuvala senzorska svojstva i održivost ulja. Osim nepoželjnih sastojaka, uklanjaju se i poželjni sastojci poput vitamina, provitamina, antioksidansa i dr. Kako bi se tijekom prerade ulja sačuvali ovi sastojci, postupak rafinacije potrebno je provoditi što kraće vrijeme, na nižim temperaturama pri visokom vakuumu. Osim kvalitete proizvoda, postupkom rafinacije povećava se i iskorištenje proizvoda, a samim time i ekonomičnost proizvodnje dobivenog ulja. Metodologijom proučavanja znanstvene i stručne literature u radu se opisuje tehnološki proces rafinacije ulja koji se sastoji od sljedećih faza: deguminacija, neutralizacija, dekolorizacija, vinterizacija, dezodorizacija i bistrenje ulja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)