Pregled bibliografske jedinice broj: 1177997
Oksidacijska stabilnost macerata cvijeta nevena i mrkve
Oksidacijska stabilnost macerata cvijeta nevena i mrkve, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1177997 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Oksidacijska stabilnost macerata cvijeta nevena i
mrkve
(Oxidative Stability of Marigold Flower and Carrot
Macerates)
Autori
Vrebac, Anđela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2021
Stranica
25
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
oksidacijska stabilnost ; antioksidansi ; visokooleinsko suncokretovo ulje ; macerat cvijeta nevena i mrkve
(oxidative stability ; antioxidants ; high oleic sunflower oil ; macerate of marigold flower and carrot)
Sažetak
Oksidacija lipida je glavni problem tijekom procesiranja i skladištenja jestivih biljnih ulja. Uzrokuje negativne promjene koje narušavaju senzorska, kemijska i nutritivna svojstva. U ovom radu istražen je utjecaj dodatka prirodnog antioksidansa ekstrakta ružmarina (tip OxyLess CS) udjela 0, 1 % na oksidacijsku stabilnost macerata cvijeta nevena i macerata mrkve u hladno prešanom visokooleinskom suncokretovom ulju. Određivanje oksidacijske stabilnosti provedeno je testom ubrzane oksidacije ulja Schaal oven tetsom tijekom pet dana. Rezultat oksidacije suncokretovog ulja i macerata prikazan je peroksidnim brojem. Dobiveni rezultati testa pokazuju da je ekstrakt ružmarina efikasno zaštitio macerat od oksidacijskog kvarenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)