Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1177997

Oksidacijska stabilnost macerata cvijeta nevena i mrkve


Vrebac, Anđela
Oksidacijska stabilnost macerata cvijeta nevena i mrkve, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1177997 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Oksidacijska stabilnost macerata cvijeta nevena i mrkve
(Oxidative Stability of Marigold Flower and Carrot Macerates)

Autori
Vrebac, Anđela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2021

Stranica
25

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
oksidacijska stabilnost ; antioksidansi ; visokooleinsko suncokretovo ulje ; macerat cvijeta nevena i mrkve
(oxidative stability ; antioxidants ; high oleic sunflower oil ; macerate of marigold flower and carrot)

Sažetak
Oksidacija lipida je glavni problem tijekom procesiranja i skladištenja jestivih biljnih ulja. Uzrokuje negativne promjene koje narušavaju senzorska, kemijska i nutritivna svojstva. U ovom radu istražen je utjecaj dodatka prirodnog antioksidansa ekstrakta ružmarina (tip OxyLess CS) udjela 0, 1 % na oksidacijsku stabilnost macerata cvijeta nevena i macerata mrkve u hladno prešanom visokooleinskom suncokretovom ulju. Određivanje oksidacijske stabilnosti provedeno je testom ubrzane oksidacije ulja Schaal oven tetsom tijekom pet dana. Rezultat oksidacije suncokretovog ulja i macerata prikazan je peroksidnim brojem. Dobiveni rezultati testa pokazuju da je ekstrakt ružmarina efikasno zaštitio macerat od oksidacijskog kvarenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Vrebac, Anđela
Oksidacijska stabilnost macerata cvijeta nevena i mrkve, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Vrebac, A. (2021) 'Oksidacijska stabilnost macerata cvijeta nevena i mrkve', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrebac, An\djela}, year = {2021}, pages = {25}, keywords = {oksidacijska stabilnost, antioksidansi, visokooleinsko suncokretovo ulje, macerat cvijeta nevena i mrkve}, title = {Oksidacijska stabilnost macerata cvijeta nevena i mrkve}, keyword = {oksidacijska stabilnost, antioksidansi, visokooleinsko suncokretovo ulje, macerat cvijeta nevena i mrkve}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrebac, An\djela}, year = {2021}, pages = {25}, keywords = {oxidative stability, antioxidants, high oleic sunflower oil, macerate of marigold flower and carrot}, title = {Oxidative Stability of Marigold Flower and Carrot Macerates}, keyword = {oxidative stability, antioxidants, high oleic sunflower oil, macerate of marigold flower and carrot}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font