Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1177986

Tehnologija proizvodnje rafiniranog ulja šafranike


Jurišak, Dominik
Tehnologija proizvodnje rafiniranog ulja šafranike, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1177986 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnologija proizvodnje rafiniranog ulja šafranike
(The Technology of Production of Refined Safflower Oil)

Autori
Jurišak, Dominik

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2021

Stranica
23

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
šafranika ; ulje šafranike ; proces rafinacije
(safflower ; safflower oil ; the refining process)

Sažetak
Šafranika je uljarica koja se iz Egipta proširila na ostatak svijeta. Prvenstveno se uzgaja zbog sjemenki bogatih uljem iz kojih se dobiva ulje s najvećim sadržajem polinezasićenih masnih kiselina među jestivim uljima. Od polinezasićenih masnih kiselina dominira linolna kiselina. Zbog njezinog visokog sadržaja ulje šafranike ima manju stabilnosti i potrebno ga je čuvati na hladnom mjestu. Ukoliko se kao sirovina za proizvodnju ulja šafranike koristi sirovo ulje šafranike potrebno je provesti proces rafinacije kako bi se dobilo jestivo rafinirano ulje. Proces rafinacije provodi se s ciljem uklanjanja nepoželjnih sastojaka koji umanjuju stabilnost, senzorska svojstva i održivost ulja. Rafinacija se sastoji od nekoliko faza: degumiranje, neutralizacija, dekoloracija, vinterizacija, dezodorizacija i bistrenje nakon čega dobijemo jestivo ulje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Jurišak, Dominik
Tehnologija proizvodnje rafiniranog ulja šafranike, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Jurišak, D. (2021) 'Tehnologija proizvodnje rafiniranog ulja šafranike', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Juri\v{s}ak, Dominik}, year = {2021}, pages = {23}, keywords = {\v{s}afranika, ulje \v{s}afranike, proces rafinacije}, title = {Tehnologija proizvodnje rafiniranog ulja \v{s}afranike}, keyword = {\v{s}afranika, ulje \v{s}afranike, proces rafinacije}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Juri\v{s}ak, Dominik}, year = {2021}, pages = {23}, keywords = {safflower, safflower oil, the refining process}, title = {The Technology of Production of Refined Safflower Oil}, keyword = {safflower, safflower oil, the refining process}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font