Pregled bibliografske jedinice broj: 1177986
Tehnologija proizvodnje rafiniranog ulja šafranike
Tehnologija proizvodnje rafiniranog ulja šafranike, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1177986 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija proizvodnje rafiniranog ulja šafranike
(The Technology of Production of Refined Safflower
Oil)
Autori
Jurišak, Dominik
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2021
Stranica
23
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
šafranika ; ulje šafranike ; proces rafinacije
(safflower ; safflower oil ; the refining process)
Sažetak
Šafranika je uljarica koja se iz Egipta proširila na ostatak svijeta. Prvenstveno se uzgaja zbog sjemenki bogatih uljem iz kojih se dobiva ulje s najvećim sadržajem polinezasićenih masnih kiselina među jestivim uljima. Od polinezasićenih masnih kiselina dominira linolna kiselina. Zbog njezinog visokog sadržaja ulje šafranike ima manju stabilnosti i potrebno ga je čuvati na hladnom mjestu. Ukoliko se kao sirovina za proizvodnju ulja šafranike koristi sirovo ulje šafranike potrebno je provesti proces rafinacije kako bi se dobilo jestivo rafinirano ulje. Proces rafinacije provodi se s ciljem uklanjanja nepoželjnih sastojaka koji umanjuju stabilnost, senzorska svojstva i održivost ulja. Rafinacija se sastoji od nekoliko faza: degumiranje, neutralizacija, dekoloracija, vinterizacija, dezodorizacija i bistrenje nakon čega dobijemo jestivo ulje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)