Pregled bibliografske jedinice broj: 1177981
Oksidacijska stabilnost biljnih ulja i masti
Oksidacijska stabilnost biljnih ulja i masti, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1177981 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Oksidacijska stabilnost biljnih ulja i masti
(Oxidative Stability of Vegetable Oils and Fats)
Autori
Kovačević, Sara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2021
Stranica
21
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
biljna ulja ; antioksidansi ; sinergisti ; oksidacijska stabilnost
(vegetable oils ; antioxidants ; synergists ; oxidative stability)
Sažetak
Za proizvodnju jestivih biljnih ulja uzgajaju se biljne kulture uljarica. Kod industrijske proizvodnje biljna ulja mogu se dobiti prešanjem i ekstrakcijom s organskim otapalima. Biljna ulja i masti pokazuju različitu stabilnost, otpornost prema oksidacijskom kvarenju zbog različitog sastava masnih kiselina kao i udjela tokoferola. Rok trajanja jestivih ulja i masti može se produžiti dodatkom antioksidanasa i sinergista uz određene uvjete skladištenja ovih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)