Pregled bibliografske jedinice broj: 1177884
Termoregulacija kod mliječnih krava
Termoregulacija kod mliječnih krava // Mljekarski list, 59 (2022), 2; 34-36 (nije recenziran, članak, stručni)
CROSBI ID: 1177884 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Termoregulacija kod mliječnih krava
(Thermoregulation in dairy cows)
Autori
Matković, Kristina
Izvornik
Mljekarski list (0351-9104) 59
(2022), 2;
34-36
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
mliječne krave, kondukcija, konvekcija, radijacija
(dairy cows, conduction, convection, radiation)
Sažetak
Kao i svi sisavci goveda su homeotermi, odnosno moraju održavati stalnu tjelesnu temperaturu na prihvatljivoj razini. Normalna tjelesna temperatura goveda kreće se od 36, 0 do 38, 4 °C. Stres od hladnoće i topline može otežati održavanje tjelesne temperature, što narušava zdravlje, produktivnost i učinkovitost životinja. Kako bi se održala konstantna temperatura, proizvodnja topline mora biti jednaka gubitku topline. Ovaj koncept komplicira nekoliko čimbenika, uključujući temperaturu okoliša i vlažnost zraka. Tijelo sisavaca građeno je tako da stalno regulira perifernu i unutarnju tjelesnu temperaturu uz pomoć senzora na koži i senzora unutarnje temperature (smještenih u hipotalamusu) u suradnji s endokrinim sustavom. Goveda, primjerice, koriste svoj dišni sustav za reguliranje topline isparavanjem, dahću zatvorenih usta tako da dolazi do izmjene topline iz nosne sluznice gornjih dišnih puteva. Toplinu osigurava dotok krvi u sluznicu nosa, a hladna krv odvodi se u venske sinuse na bazi lubanje. Rete mirabile, mreža malih arterija, koje dovode krv u bazu mozga, funkcionira kao protustrujni izmjenjivač topline s krvlju koja opskrbljuje mozak i hladi se krvlju iz sluznica nosa i ušiju. To znači da su životinje sposobne održavati stalnu tjelesnu temperaturu bez obzira na temperaturu okoline, a gubitak i stvaranje topline su u ravnoteži. Do toplotnog udara može doći ukoliko organizam nije u stanju odbaciti povećanu nastalu toplinu bez obzira na uzrok koji je doveo do te pojave.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina