Pregled bibliografske jedinice broj: 1177579
Utjecaj biološke obrade pomoću Phanerochaete chrysosporium na udio fenolnih spojeva u tropu grožđa
Utjecaj biološke obrade pomoću Phanerochaete chrysosporium na udio fenolnih spojeva u tropu grožđa, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1177579 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj biološke obrade pomoću Phanerochaete
chrysosporium na udio fenolnih spojeva u tropu
grožđa
(Influence of Biological Treatment with
Phanerochaete chrysosporium on the Profile of
Phenolic Compounds in Grape Pomace)
Autori
Katalinić, Toni
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
09.07
Godina
2021
Stranica
49
Mentor
Planinić, Mirela
Neposredni voditelj
Šelo, Gordana
Ključne riječi
trop grožđa ; fermentacija na čvrstim nosačima ; Phanerochaete chrysosporium ; fenolni spojevi
(grape pomace ; solid-state fermentation ; Phanerochaete chrysosporium ; phenolic compound)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj biološke obrade tropa grožđa na udio fenolnih spojeva i antioksidacijsku aktivnost u ekstraktima tropa grožđa prije i nakon biološke obrade pomoću gljive bijelog truljenja Phanerochaete chrysosporium u uvjetima fermentacije na čvrstim nosačima tijekom 8 dana. P. chrysosporium je filamentozna gljiva koja pripada gljivama bijelog truljenja i razredu Basidiomycetes u carstvu gljiva koja tijekom svog rasta proizvodi kompleksni sustav enzima, koji kataliziraju različite biotransformacijske procese te na taj način razgrađuju složenu strukturu lignocelulozne biomase oslobađajući jednostavne polifenolne spojeve i povećavajući mogućnost njihove ekstrakcije. U ovom radu, tijekom 8 dana biološke obrade praćen je i određen gubitak na masi supstrata te udio/koncentracija: vlage, proteina, ukupnih i pojedinačnih fenolnih spojeva, ukupnih flavonoida i proantocijanidina, kao i antioksidacijska aktivnost ekstrakata tropa grožđa. U ekstraktima tropa grožđa identificirano je i kvantificirano sedam fenolnih kiselina i četiri flavan-3-ola. Galna kiselina je fenolna kiselina koja je dokazana u najvećoj koncentraciji (0, 322 mg/gs.t.) nakon 7. dana biološke obrade, a maksimalna vrijednost masenog udjela flavan-3-ola (epikatehina, katehina, galokatehin galata i epikatehin galata) dokazana je u biološki neobrađenom uzorku tropa grožđa. Najveća antioksidacijska aktivnost ekstrakata dokazana je u početnom uzorku bez biološke obrade i u uzorku nakon 8. dana biološke obrade te je iznosila 0, 21 gTE/gs.t.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek