Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1177579

Utjecaj biološke obrade pomoću Phanerochaete chrysosporium na udio fenolnih spojeva u tropu grožđa


Katalinić, Toni
Utjecaj biološke obrade pomoću Phanerochaete chrysosporium na udio fenolnih spojeva u tropu grožđa, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1177579 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj biološke obrade pomoću Phanerochaete chrysosporium na udio fenolnih spojeva u tropu grožđa
(Influence of Biological Treatment with Phanerochaete chrysosporium on the Profile of Phenolic Compounds in Grape Pomace)

Autori
Katalinić, Toni

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
09.07

Godina
2021

Stranica
49

Mentor
Planinić, Mirela

Neposredni voditelj
Šelo, Gordana

Ključne riječi
trop grožđa ; fermentacija na čvrstim nosačima ; Phanerochaete chrysosporium ; fenolni spojevi
(grape pomace ; solid-state fermentation ; Phanerochaete chrysosporium ; phenolic compound)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj biološke obrade tropa grožđa na udio fenolnih spojeva i antioksidacijsku aktivnost u ekstraktima tropa grožđa prije i nakon biološke obrade pomoću gljive bijelog truljenja Phanerochaete chrysosporium u uvjetima fermentacije na čvrstim nosačima tijekom 8 dana. P. chrysosporium je filamentozna gljiva koja pripada gljivama bijelog truljenja i razredu Basidiomycetes u carstvu gljiva koja tijekom svog rasta proizvodi kompleksni sustav enzima, koji kataliziraju različite biotransformacijske procese te na taj način razgrađuju složenu strukturu lignocelulozne biomase oslobađajući jednostavne polifenolne spojeve i povećavajući mogućnost njihove ekstrakcije. U ovom radu, tijekom 8 dana biološke obrade praćen je i određen gubitak na masi supstrata te udio/koncentracija: vlage, proteina, ukupnih i pojedinačnih fenolnih spojeva, ukupnih flavonoida i proantocijanidina, kao i antioksidacijska aktivnost ekstrakata tropa grožđa. U ekstraktima tropa grožđa identificirano je i kvantificirano sedam fenolnih kiselina i četiri flavan-3-ola. Galna kiselina je fenolna kiselina koja je dokazana u najvećoj koncentraciji (0, 322 mg/gs.t.) nakon 7. dana biološke obrade, a maksimalna vrijednost masenog udjela flavan-3-ola (epikatehina, katehina, galokatehin galata i epikatehin galata) dokazana je u biološki neobrađenom uzorku tropa grožđa. Najveća antioksidacijska aktivnost ekstrakata dokazana je u početnom uzorku bez biološke obrade i u uzorku nakon 8. dana biološke obrade te je iznosila 0, 21 gTE/gs.t.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Gordana Šelo (mentor)

Avatar Url Mirela Planinić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Katalinić, Toni
Utjecaj biološke obrade pomoću Phanerochaete chrysosporium na udio fenolnih spojeva u tropu grožđa, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Katalinić, T. (2021) 'Utjecaj biološke obrade pomoću Phanerochaete chrysosporium na udio fenolnih spojeva u tropu grožđa', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Katalini\'{c}, Toni}, year = {2021}, pages = {49}, keywords = {trop gro\v{z}\dja, fermentacija na \v{c}vrstim nosa\v{c}ima, Phanerochaete chrysosporium, fenolni spojevi}, title = {Utjecaj biolo\v{s}ke obrade pomo\'{c}u Phanerochaete chrysosporium na udio fenolnih spojeva u tropu gro\v{z}\dja}, keyword = {trop gro\v{z}\dja, fermentacija na \v{c}vrstim nosa\v{c}ima, Phanerochaete chrysosporium, fenolni spojevi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Katalini\'{c}, Toni}, year = {2021}, pages = {49}, keywords = {grape pomace, solid-state fermentation, Phanerochaete chrysosporium, phenolic compound}, title = {Influence of Biological Treatment with Phanerochaete chrysosporium on the Profile of Phenolic Compounds in Grape Pomace}, keyword = {grape pomace, solid-state fermentation, Phanerochaete chrysosporium, phenolic compound}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font