Pregled bibliografske jedinice broj: 1177577
Biološka obrada pljevice ječma s gljivom Trametes gibbosa s ciljem povećanja ekstraktibilnosti biološki aktivnih tvari
Biološka obrada pljevice ječma s gljivom Trametes gibbosa s ciljem povećanja ekstraktibilnosti biološki aktivnih tvari, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1177577 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biološka obrada pljevice ječma s gljivom Trametes
gibbosa s ciljem povećanja ekstraktibilnosti
biološki aktivnih tvari
(Biological Treatment of Barley Husk with Trametes
gibbosa with the Aim of Enhancing the
Extractability of Biologically Active Compounds)
Autori
Smogar, Natalija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
17.09
Godina
2021
Stranica
30
Mentor
Planinić, Mirela
Ključne riječi
pljevica ječma ; biološka obrada ; Trametes gibbosa ; biološki aktivne tvari ; ekstrakcija
(barley husk ; biological treatment ; Trametes gibbosa ; bioactive phenolic acids ; extraction)
Sažetak
Održiva proizvodnja hrane je postala imperativ suvremene prehrambene industrije što svakako uključuje iskorištavanje proizvodni ostataka koji nastaju tijekom proizvodnog procesa, a koji su se do sada uglavnom tretirali kao otpad. Cilj ovog rada je istražiti mogućnost iskorištavanja pljevice ječma kao prirodnog izvora biološki aktivnih fenolnih kiselina te primjena biološkog tretmana s ciljem povećanja njihove ekstraktibilnosti i antioksidacijske aktivnosti ekstrakata. Gljiva Trametes gibbosa korištena je za biološku obradu pljevice ječma tijekom deset dana. Ekološki prihvatljiva ekstrakcija biološki aktivnih fenolnih kiselina iz neobrađenih i biološki obrađenih uzoraka pljevice ječma provedena je kruto-tekućom ekstrakcijom (s 50 %- tim etanolom) potpomognutom ultrazvukom. Primjenom UHPLC gradijent metode u dobivenim ekstraktima je kvantificirano deset fenolnih kiselina, dok je antioksidacijska aktivnost određena primjenom DPPH metode. Također, aktivnost enzima lakaza određivana je spektrofotomertijski u vodenim ekstraktima svih uzoraka (prije i nakon biološke obrade) uz primjenu ABTS-a (2, 2'-azino-bis(3- ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid) kao supstrata. Između svih dokazanih fenolnh kiselina u ekstraktima neobrađene pljevice ječma najzastupljenije su bile siringinska kiselina (77, 00µg/gst) i ferulinska kiselina (63, 45µg/gst), dok je najmanje zastupljena bila elagična kiselina (1, 20µg/gst). Biološka obrada s T. gibbosa najviše je utjecala na povećanje ekstraktibilnosti protokatehinske kiseline i to za 7, 09 puta. Najveća aktivnost lakaze od 270 U/dm3 postignuta je u ekstraktima nakon desetog dana biološke obrade
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Planinić
(mentor)