Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1177577

Biološka obrada pljevice ječma s gljivom Trametes gibbosa s ciljem povećanja ekstraktibilnosti biološki aktivnih tvari


Smogar, Natalija
Biološka obrada pljevice ječma s gljivom Trametes gibbosa s ciljem povećanja ekstraktibilnosti biološki aktivnih tvari, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1177577 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biološka obrada pljevice ječma s gljivom Trametes gibbosa s ciljem povećanja ekstraktibilnosti biološki aktivnih tvari
(Biological Treatment of Barley Husk with Trametes gibbosa with the Aim of Enhancing the Extractability of Biologically Active Compounds)

Autori
Smogar, Natalija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
17.09

Godina
2021

Stranica
30

Mentor
Planinić, Mirela

Ključne riječi
pljevica ječma ; biološka obrada ; Trametes gibbosa ; biološki aktivne tvari ; ekstrakcija
(barley husk ; biological treatment ; Trametes gibbosa ; bioactive phenolic acids ; extraction)

Sažetak
Održiva proizvodnja hrane je postala imperativ suvremene prehrambene industrije što svakako uključuje iskorištavanje proizvodni ostataka koji nastaju tijekom proizvodnog procesa, a koji su se do sada uglavnom tretirali kao otpad. Cilj ovog rada je istražiti mogućnost iskorištavanja pljevice ječma kao prirodnog izvora biološki aktivnih fenolnih kiselina te primjena biološkog tretmana s ciljem povećanja njihove ekstraktibilnosti i antioksidacijske aktivnosti ekstrakata. Gljiva Trametes gibbosa korištena je za biološku obradu pljevice ječma tijekom deset dana. Ekološki prihvatljiva ekstrakcija biološki aktivnih fenolnih kiselina iz neobrađenih i biološki obrađenih uzoraka pljevice ječma provedena je kruto-tekućom ekstrakcijom (s 50 %- tim etanolom) potpomognutom ultrazvukom. Primjenom UHPLC gradijent metode u dobivenim ekstraktima je kvantificirano deset fenolnih kiselina, dok je antioksidacijska aktivnost određena primjenom DPPH metode. Također, aktivnost enzima lakaza određivana je spektrofotomertijski u vodenim ekstraktima svih uzoraka (prije i nakon biološke obrade) uz primjenu ABTS-a (2, 2'-azino-bis(3- ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid) kao supstrata. Između svih dokazanih fenolnh kiselina u ekstraktima neobrađene pljevice ječma najzastupljenije su bile siringinska kiselina (77, 00µg/gst) i ferulinska kiselina (63, 45µg/gst), dok je najmanje zastupljena bila elagična kiselina (1, 20µg/gst). Biološka obrada s T. gibbosa najviše je utjecala na povećanje ekstraktibilnosti protokatehinske kiseline i to za 7, 09 puta. Najveća aktivnost lakaze od 270 U/dm3 postignuta je u ekstraktima nakon desetog dana biološke obrade

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Planinić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Smogar, Natalija
Biološka obrada pljevice ječma s gljivom Trametes gibbosa s ciljem povećanja ekstraktibilnosti biološki aktivnih tvari, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Smogar, N. (2021) 'Biološka obrada pljevice ječma s gljivom Trametes gibbosa s ciljem povećanja ekstraktibilnosti biološki aktivnih tvari', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Smogar, Natalija}, year = {2021}, pages = {30}, keywords = {pljevica je\v{c}ma, biolo\v{s}ka obrada, Trametes gibbosa, biolo\v{s}ki aktivne tvari, ekstrakcija}, title = {Biolo\v{s}ka obrada pljevice je\v{c}ma s gljivom Trametes gibbosa s ciljem pove\'{c}anja ekstraktibilnosti biolo\v{s}ki aktivnih tvari}, keyword = {pljevica je\v{c}ma, biolo\v{s}ka obrada, Trametes gibbosa, biolo\v{s}ki aktivne tvari, ekstrakcija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Smogar, Natalija}, year = {2021}, pages = {30}, keywords = {barley husk, biological treatment, Trametes gibbosa, bioactive phenolic acids, extraction}, title = {Biological Treatment of Barley Husk with Trametes gibbosa with the Aim of Enhancing the Extractability of Biologically Active Compounds}, keyword = {barley husk, biological treatment, Trametes gibbosa, bioactive phenolic acids, extraction}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font