Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1177489

Prilagodba ponude fast food restorana trendovima u prehrani i odgovor potrošača


Vidačković, Josipa
Prilagodba ponude fast food restorana trendovima u prehrani i odgovor potrošača, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Ekonomski fakultet, Rijeka


CROSBI ID: 1177489 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prilagodba ponude fast food restorana trendovima u prehrani i odgovor potrošača
(Adaptation of the Offers of Fast Food Restaurants to Dietary Trends and Consumer Response)

Autori
Vidačković, Josipa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Ekonomski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
19.07

Godina
2021

Stranica
35

Mentor
First Komen, Ivana

Neposredni voditelj
Grgurić Čop, Nina

Ključne riječi
brza hrana ; zdrava hrana ; trendovi ; prehrana
(fast food ; healthy food ; trends ; diet)

Sažetak
Cilj ovog završnog rada bi je doći do spoznaja o trendovima u prehrani koji su danas aktualni i njihovoj usporedbi sa trenutnom ponudom u restoranima brze hrane. Mogu li uvođenjem nove ponude, zdravije hrane privući potrošače koji sada ne dolaze zbog oskudne ponude, te hoće li zadržati postojeće goste koji dolaze zbog trenutne ponude ili će uvođenjem promjena stalnim gostima biti uništeno iskustvo dolaska u restoran. Kako bi se došlo do željenih spoznaja korištena su dva istraživačka alata, analiza jelovnika tri restorana brze hrane - McDonald's, Burger King i KFC - kao prvog istraživačkog alata, kako bi se saznalo u kojoj mjeri jesu, odnosno nisu prilagođeni zdravoj hrani, te anketnog upitnika kao drugog istraživačkog alata, kojim se nastojalo saznati mišljenje i prehrambene navike ispitanika. Analiza jelovnika restorana pokazala je da niti jedan od tri lanca brze hrane nije u potpunosti prilagođen trendovima prehrane. Burger King je jedini koji nudi adekvatnu plant based zamjenu hamburgera, KFC i McDonald's od ponude prilagođene trendovima imaju bezglutenske krumpiriće i salate. Anketni upitnik koji je korišten kao druga istraživačka metoda bio je dostupan u Facebook grupama gdje se nalazio velik broj ispitanika relevantnih za ovo istraživanje. Upitnikom se pokušalo saznati prehrambene navike ispitanika, te njihove potrebe i želje vezane uz prehranu u fast food restoranima. Upitnik je ispunilo 137 ispitanika, od kojih je 33 ispitanika odgovorilo da uopće ne jede u restoranima brze hrane, barem ne u onima koji su relevantni za ovo istraživanje. Obje skupine ispitanika nemaju u potpunosti zdrave prehrambene navike, ali nisu ni loše i ispitanici su spremni prigrliti promjene ako im se pruži adekvatna ponuda. Također, obje skupine su zadovoljne sa novom ponudom te bi postojeći potrošači nastavili dolaziti u restorane, a oni koji ne jedu ondje bi počeli dolaziti u restorane brze hrane ako bi se ponuda unaprijedila.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Projekti:
NadSve-Sveučilište u Rijeci-uniri-drustv-18-163 - Važnost kreiranja marke proizvoda baziranih na prirodnim i tradicionalnim resursima (First Komen, Ivana, NadSve ) ( CroRIS)

Profili:

Avatar Url Nina Grgurić Čop (mentor)

Avatar Url Ivana First Komen (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vidačković, Josipa
Prilagodba ponude fast food restorana trendovima u prehrani i odgovor potrošača, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Ekonomski fakultet, Rijeka
Vidačković, J. (2021) 'Prilagodba ponude fast food restorana trendovima u prehrani i odgovor potrošača', diplomski rad, preddiplomski, Ekonomski fakultet, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vida\v{c}kovi\'{c}, Josipa}, year = {2021}, pages = {35}, keywords = {brza hrana, zdrava hrana, trendovi, prehrana}, title = {Prilagodba ponude fast food restorana trendovima u prehrani i odgovor potro\v{s}a\v{c}a}, keyword = {brza hrana, zdrava hrana, trendovi, prehrana}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vida\v{c}kovi\'{c}, Josipa}, year = {2021}, pages = {35}, keywords = {fast food, healthy food, trends, diet}, title = {Adaptation of the Offers of Fast Food Restaurants to Dietary Trends and Consumer Response}, keyword = {fast food, healthy food, trends, diet}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font