Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1177079

Biološka aktivnost ekstrakata iz otpada proizvodnje kakaa


Belavić, Viktorija
Biološka aktivnost ekstrakata iz otpada proizvodnje kakaa, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1177079 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biološka aktivnost ekstrakata iz otpada proizvodnje kakaa
(Biological activity of extracts from whole cocoa beans)

Autori
Belavić, Viktorija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.09

Godina
2019

Stranica
33

Mentor
Radošević, Kristina

Neposredni voditelj
Panić, Manuela

Ključne riječi
antioksidacijski kapacitet, in vitro biološka aktivnost, polifenolni spojevi, prirodna eutetička otapala, prirodni antioksidansi
(antioxidant potential, in vitro biological activity, natural antioxidants, natural deep eutectic solvents, polyphenolic compounds)

Sažetak
Brojna epidemiološka ispitivanja ukazuju da otpad proizvodnje kakaa sadrži prirodne antioksidanse, polifenolne spojeve koji imaju pozitivan učinak na ljudski organizam. Postoji veliki interes za dodatno iskorištavanje tog otpada, jer je još uvijek bogat polifenolnim spojevima. Industrija se okreće zelenim, održivim tehnologijama te se tako za izolaciju polifenolnih spojeva sve više upotrebljavaju alternativne metode poput ekstrakcije prirodnim eutetičkim otapalima (NADES). U ovom radu korišteni su ekstrakti otpada nastalog prilikom obrade kakaa pripremljeni pomoću 6 prirodnih eutetičkih otapala, jednom prirodnom ionskom kapljevinom i jednim konvencionalnim otapalom. Također, ispitan je i učinak izoliranih polifenola iz pripremljenog ekstrakta pomoću betain:glukoza. Antioksidacijski kapacitet određen je ORAC metodom i najvišu vrijednost ima ekstrakt pripremljen pomoću NADES-a betain:glukoza. Biološka aktivnost ispitana je u in vitro uvjetima na tumorskoj staničnoj linija HeLa te normalnoj staničnoj liniji HaCaT. Testirani ekstrakti i izolirani ukupni polifenoli pokazali su blagi inhibitorni učinak na HeLa staničnu liniju te inducirajući učinak na rast HaCaT staničnu liniju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Manuela Panić (mentor)

Avatar Url Kristina Radošević (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Belavić, Viktorija
Biološka aktivnost ekstrakata iz otpada proizvodnje kakaa, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Belavić, V. (2019) 'Biološka aktivnost ekstrakata iz otpada proizvodnje kakaa', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Belavi\'{c}, Viktorija}, year = {2019}, pages = {33}, keywords = {antioksidacijski kapacitet, in vitro biolo\v{s}ka aktivnost, polifenolni spojevi, prirodna euteti\v{c}ka otapala, prirodni antioksidansi}, title = {Biolo\v{s}ka aktivnost ekstrakata iz otpada proizvodnje kakaa}, keyword = {antioksidacijski kapacitet, in vitro biolo\v{s}ka aktivnost, polifenolni spojevi, prirodna euteti\v{c}ka otapala, prirodni antioksidansi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Belavi\'{c}, Viktorija}, year = {2019}, pages = {33}, keywords = {antioxidant potential, in vitro biological activity, natural antioxidants, natural deep eutectic solvents, polyphenolic compounds}, title = {Biological activity of extracts from whole cocoa beans}, keyword = {antioxidant potential, in vitro biological activity, natural antioxidants, natural deep eutectic solvents, polyphenolic compounds}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font