Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1177008

Utjecaj procesnih uvjeta i načina kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost polifenolnih spojeva iz tropa grožđa


Šplajt, Ivana
Utjecaj procesnih uvjeta i načina kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost polifenolnih spojeva iz tropa grožđa, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1177008 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesnih uvjeta i načina kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost polifenolnih spojeva iz tropa grožđa
(The Effect of Process Conditions and Method of Solid-Liquid Extraction on Extractability of Polyphenolic Compounds from Grape Pomace)

Autori
Šplajt, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2021

Stranica
25

Mentor
Bucić-Kojić, Ana

Ključne riječi
kruto-tekuća ekstrakcija ; ultrazvučna ekstrakcija ; polifenoli ; trop grožđa
(solid-liquid extraction ; ultrasound extraction ; polyphenolic compounds ; grape pomace)

Sažetak
Trop grožđa je proizvodni ostatak vinarija koji ima visok potencijal u proizvodni visokovrijednih produkata koji nalaze primjenu u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Trop je jeftin i bogat izbor biološki aktivnih polifenolnih spojevima kojima se pripisuju mnogostruki farmakološki efekti kao što su antioksidacijska aktivnost, antiupalna aktivnost, antitumorska aktivnost i sl. Ekstrakcija polifenolnih spojeva ovisi o brojnim procesnim uvjetima kao i o načinu ekstrakcije. U ovom radu ispitan je utjecaj koncentracije ekstrakcijskog otapala (etanol/ voda: 50-90 % v/ v), temperature ekstrakcije (40-80 °C) i vremena ekstrakcije (5- 90 min) na ekstrakciju polifenolnih spojeva tijekom konvencionalne kruto-tekuće ekstrakcije i ekstrakcije potpomognute ultrazvukom. Kruto-tekuća ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom učinkovita je ekstrakcijska tehnika kojom se skraćuje vrijeme trajanja procesa odnosno povećava brzina ekstrakcije. Osim navedenih procesnih parametra kod ultrazvučne ekstrakcije je praćen i utjecaj snage ultrazvuka (40–80 %) na ekstraktibilnost polifenolnih spojeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ana Bucić-Kojić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Šplajt, Ivana
Utjecaj procesnih uvjeta i načina kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost polifenolnih spojeva iz tropa grožđa, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Šplajt, I. (2021) 'Utjecaj procesnih uvjeta i načina kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost polifenolnih spojeva iz tropa grožđa', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}plajt, Ivana}, year = {2021}, pages = {25}, keywords = {kruto-teku\'{c}a ekstrakcija, ultrazvu\v{c}na ekstrakcija, polifenoli, trop gro\v{z}\dja}, title = {Utjecaj procesnih uvjeta i na\v{c}ina kruto-teku\'{c}e ekstrakcije na ekstraktibilnost polifenolnih spojeva iz tropa gro\v{z}\dja}, keyword = {kruto-teku\'{c}a ekstrakcija, ultrazvu\v{c}na ekstrakcija, polifenoli, trop gro\v{z}\dja}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}plajt, Ivana}, year = {2021}, pages = {25}, keywords = {solid-liquid extraction, ultrasound extraction, polyphenolic compounds, grape pomace}, title = {The Effect of Process Conditions and Method of Solid-Liquid Extraction on Extractability of Polyphenolic Compounds from Grape Pomace}, keyword = {solid-liquid extraction, ultrasound extraction, polyphenolic compounds, grape pomace}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font