Pregled bibliografske jedinice broj: 1177008
Utjecaj procesnih uvjeta i načina kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost polifenolnih spojeva iz tropa grožđa
Utjecaj procesnih uvjeta i načina kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost polifenolnih spojeva iz tropa grožđa, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1177008 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesnih uvjeta i načina kruto-tekuće
ekstrakcije na ekstraktibilnost polifenolnih
spojeva iz tropa grožđa
(The Effect of Process Conditions and Method of
Solid-Liquid Extraction on Extractability of
Polyphenolic Compounds from Grape Pomace)
Autori
Šplajt, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2021
Stranica
25
Mentor
Bucić-Kojić, Ana
Ključne riječi
kruto-tekuća ekstrakcija ; ultrazvučna ekstrakcija ; polifenoli ; trop grožđa
(solid-liquid extraction ; ultrasound extraction ; polyphenolic compounds ; grape pomace)
Sažetak
Trop grožđa je proizvodni ostatak vinarija koji ima visok potencijal u proizvodni visokovrijednih produkata koji nalaze primjenu u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Trop je jeftin i bogat izbor biološki aktivnih polifenolnih spojevima kojima se pripisuju mnogostruki farmakološki efekti kao što su antioksidacijska aktivnost, antiupalna aktivnost, antitumorska aktivnost i sl. Ekstrakcija polifenolnih spojeva ovisi o brojnim procesnim uvjetima kao i o načinu ekstrakcije. U ovom radu ispitan je utjecaj koncentracije ekstrakcijskog otapala (etanol/ voda: 50-90 % v/ v), temperature ekstrakcije (40-80 °C) i vremena ekstrakcije (5- 90 min) na ekstrakciju polifenolnih spojeva tijekom konvencionalne kruto-tekuće ekstrakcije i ekstrakcije potpomognute ultrazvukom. Kruto-tekuća ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom učinkovita je ekstrakcijska tehnika kojom se skraćuje vrijeme trajanja procesa odnosno povećava brzina ekstrakcije. Osim navedenih procesnih parametra kod ultrazvučne ekstrakcije je praćen i utjecaj snage ultrazvuka (40–80 %) na ekstraktibilnost polifenolnih spojeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ana Bucić-Kojić
(mentor)