Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1176708

Utjecaj parametara hladnog prešanja sjemenke noćurka na proizvodnju ulja


Miličević, Nikolina
Utjecaj parametara hladnog prešanja sjemenke noćurka na proizvodnju ulja, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1176708 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj parametara hladnog prešanja sjemenke noćurka na proizvodnju ulja
(The Influence of Cold Pressing Parameters of Evening Primrose Seeds on Oil Production)

Autori
Miličević, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
19.10

Godina
2020

Stranica
54

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
ulje noćurka ; pužna preša ; hladno prešanje ; procesni parametri
(evening primrose oil ; screw press ; cold pressing ; process parameters)

Sažetak
Cilj ovog rada je ispitati utjecaj procesnih parametara hladnog prešanja sjemenki noćurka s kontinuiranom pužnom prešom na iskorištenje ulja. Prije prešanja određen je udio ulja u sjemenkama noćurka i udio vlage. Prešanjem sjemenki noćurka dobivena su tri proizvoda: sirovo ulje, uljni talog i pogača. Prilikom procesa prešanja mijenjali su se procesni parametri: veličina nastavka za izlazak pogače (8 mm, 10 mm, 12 mm), temperatura grijača glave preše kod izlaza pogače (90 °C, 100 °C, 110 °C) i frekvencija elektromotora (25 Hz, 30 Hz, 40 Hz). Nakon završetka prešanja provedeno je prirodno taloženje u trajanju 21 dan dobivenog sirovog ulja, a potom vakuum filtracija. Na proizvedenom hladno prešanom ulju noćurka određen su osnovni parametri kvalitete: peroksidni broj, slobodne masne kiseline, udio vode i udio netopljivih nečistoća. Metodom po Soxhlet-u određena je količina ulja u sjemenkama i zaostalog ulja u pogači kako bi se odredila efikasnost proizvodnje hladno prešanog ulja noćurka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Miličević, Nikolina
Utjecaj parametara hladnog prešanja sjemenke noćurka na proizvodnju ulja, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Miličević, N. (2020) 'Utjecaj parametara hladnog prešanja sjemenke noćurka na proizvodnju ulja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mili\v{c}evi\'{c}, Nikolina}, year = {2020}, pages = {54}, keywords = {ulje no\'{c}urka, pu\v{z}na pre\v{s}a, hladno pre\v{s}anje, procesni parametri}, title = {Utjecaj parametara hladnog pre\v{s}anja sjemenke no\'{c}urka na proizvodnju ulja}, keyword = {ulje no\'{c}urka, pu\v{z}na pre\v{s}a, hladno pre\v{s}anje, procesni parametri}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mili\v{c}evi\'{c}, Nikolina}, year = {2020}, pages = {54}, keywords = {evening primrose oil, screw press, cold pressing, process parameters}, title = {The Influence of Cold Pressing Parameters of Evening Primrose Seeds on Oil Production}, keyword = {evening primrose oil, screw press, cold pressing, process parameters}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font