Pregled bibliografske jedinice broj: 1176705
Stabilizacija hladno prešanog ulja kukuruzne klice
Stabilizacija hladno prešanog ulja kukuruzne klice, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1176705 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stabilizacija hladno prešanog ulja kukuruzne klice
(Stabilization of Cold Pressed Corn Germ Oil)
Autori
Tot, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
19.10
Godina
2020
Stranica
56
Mentor
Moslavac, Tihomir ; Lončarić, Ante
Ključne riječi
hladno prešano ulje kukuruznih klica ; antioksidansi ; oksidacijska stabilnost
(cold pressed corn germ oil ; antioxidants ; oxidative stability)
Sažetak
Kukuruz, Zea mays L. predstavlja vodeću poljoprivrednu kulturu prema uzgoju u svijetu. Potječe iz Centralnog dijela Meksika. Kukuruzne klice izdvojene iz zrna kukuruza služe za dobivanje ulja. Sastav klice ovisi o postupku izdvajanja te kemijskom sastavu. Ulje kukuruznih klica, zbog dobre oksidacijske stabilnosti, visokog udjela esencijalnih masnih kiselina i tokoferola te dobrih senzorskih svojstava, spada u grupu visokovrijednih nutritivnih ulja. U radu je ispitan utjecaj dodatka sintetskih i prirodnih antioksidansa na promjenu oksidacijske stabilnosti hladno prešanog ulja kukuruznih klica. Upotrijebljeni antioksidansi su: ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt rtanjskog čaja, ekstrakt koštica grožđa sorte Frankovka, ekstrakt ružmarina, TBHQ, α- tokoferol, mješavina tokoferola, kofeinska kiselina i ružmarinska kiselina. Učinkovitost dodataka navedenih antioksidansa na stabilizaciju ulja određena je SchaalOven testom oksidacijske stabilnosti pri konstantnoj temperaturi 63 °C. Primjenom standardnih metoda određeni su i osnovni parametri kvalitete ulja kukuruznih klica: udio slobodnih masnih kiselina, peroksidni broj, udio netopljivih nečistoća, udio vlage, saponifikacijski i jodni broj. Dobiveni rezultati ukazuju da sintetski antioksidansi imaju bolju učinkovitost u zaštiti od oksidacijskog kvarenja kod ulja kukuruznih klica u odnosu na prirodne antioksidanse. Najučinkovitiji je sintetski antioksidans TBHQ u usporavanju oksidacijskog kvarenja ulja kukuruznih klica. Od prirodnih antioksidanasa najveću efikasnost zaštite ovog ulja pokazuje ekstrakt ružmarina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek