Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1176705

Stabilizacija hladno prešanog ulja kukuruzne klice


Tot, Nikolina
Stabilizacija hladno prešanog ulja kukuruzne klice, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1176705 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stabilizacija hladno prešanog ulja kukuruzne klice
(Stabilization of Cold Pressed Corn Germ Oil)

Autori
Tot, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
19.10

Godina
2020

Stranica
56

Mentor
Moslavac, Tihomir ; Lončarić, Ante

Ključne riječi
hladno prešano ulje kukuruznih klica ; antioksidansi ; oksidacijska stabilnost
(cold pressed corn germ oil ; antioxidants ; oxidative stability)

Sažetak
Kukuruz, Zea mays L. predstavlja vodeću poljoprivrednu kulturu prema uzgoju u svijetu. Potječe iz Centralnog dijela Meksika. Kukuruzne klice izdvojene iz zrna kukuruza služe za dobivanje ulja. Sastav klice ovisi o postupku izdvajanja te kemijskom sastavu. Ulje kukuruznih klica, zbog dobre oksidacijske stabilnosti, visokog udjela esencijalnih masnih kiselina i tokoferola te dobrih senzorskih svojstava, spada u grupu visokovrijednih nutritivnih ulja. U radu je ispitan utjecaj dodatka sintetskih i prirodnih antioksidansa na promjenu oksidacijske stabilnosti hladno prešanog ulja kukuruznih klica. Upotrijebljeni antioksidansi su: ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt rtanjskog čaja, ekstrakt koštica grožđa sorte Frankovka, ekstrakt ružmarina, TBHQ, α- tokoferol, mješavina tokoferola, kofeinska kiselina i ružmarinska kiselina. Učinkovitost dodataka navedenih antioksidansa na stabilizaciju ulja određena je SchaalOven testom oksidacijske stabilnosti pri konstantnoj temperaturi 63 °C. Primjenom standardnih metoda određeni su i osnovni parametri kvalitete ulja kukuruznih klica: udio slobodnih masnih kiselina, peroksidni broj, udio netopljivih nečistoća, udio vlage, saponifikacijski i jodni broj. Dobiveni rezultati ukazuju da sintetski antioksidansi imaju bolju učinkovitost u zaštiti od oksidacijskog kvarenja kod ulja kukuruznih klica u odnosu na prirodne antioksidanse. Najučinkovitiji je sintetski antioksidans TBHQ u usporavanju oksidacijskog kvarenja ulja kukuruznih klica. Od prirodnih antioksidanasa najveću efikasnost zaštite ovog ulja pokazuje ekstrakt ružmarina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ante Lončarić (mentor)

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Tot, Nikolina
Stabilizacija hladno prešanog ulja kukuruzne klice, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Tot, N. (2020) 'Stabilizacija hladno prešanog ulja kukuruzne klice', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tot, Nikolina}, year = {2020}, pages = {56}, keywords = {hladno pre\v{s}ano ulje kukuruznih klica, antioksidansi, oksidacijska stabilnost}, title = {Stabilizacija hladno pre\v{s}anog ulja kukuruzne klice}, keyword = {hladno pre\v{s}ano ulje kukuruznih klica, antioksidansi, oksidacijska stabilnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tot, Nikolina}, year = {2020}, pages = {56}, keywords = {cold pressed corn germ oil, antioxidants, oxidative stability}, title = {Stabilization of Cold Pressed Corn Germ Oil}, keyword = {cold pressed corn germ oil, antioxidants, oxidative stability}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font