Pregled bibliografske jedinice broj: 1176700
Utjecaj vrste pužnice i procesnih parametara prešanja na iskorištenje ulja sikavice
Utjecaj vrste pužnice i procesnih parametara prešanja na iskorištenje ulja sikavice, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1176700 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj vrste pužnice i procesnih parametara
prešanja na iskorištenje ulja sikavice
(Influence of Screw Press Type and Pressing Process
Parameters on Milk Thistle Seed Oil Utilisation)
Autori
Jurić, Andreas
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
27.10
Godina
2020
Stranica
60
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
sikavica ; ulje sikavice ; vrsta pužnice ; procesni parametri ; hladno prešanje
(milk thistle seed ; milk thistle seed oil ; screw press type ; process parameters ; cold pressing)
Sažetak
Zadatak diplomskog rada bio je ispitati utjecaj vrste pužnice i procesnih parametara prešanja sjemenki sikavice na iskorištenje hladno prešanog ulja. Hladno prešano ulje sikavice proizvedeno je na kontinuiranoj pužnoj preši. Ispitan je utjecaj dvije vrste pužnice sa različitom dubinom navoja. Prilikom procesa prešanja mijenjali su se procesni parametri: temperatura grijača glave preše, frekvencija elektromotora i nastavak za izlaz pogače. Na proizvedenom hladno prešanom ulju sikavice ispitani su osnovni parametri kvalitete: peroksidni broj, slobodne masne kiseline, udio vode, udio netopljivih nečistoća i utvrđena je sukladnost s Pravilnikom o jestivim uljima i mastima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)