Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1176696

Utjecaj parametara hladnog prešanja sjemenke crnog kima na proizvodnju ulja


Čop, Marija
Utjecaj parametara hladnog prešanja sjemenke crnog kima na proizvodnju ulja, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1176696 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj parametara hladnog prešanja sjemenke crnog kima na proizvodnju ulja
(The Influence of Cold Pressing Parameters of Black Cumin Seeds on Oil Production)

Autori
Čop, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
27.10

Godina
2020

Stranica
59

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
crni kim ; hladno prešanje ; ulje crnog kima ; procesni parametri
(black cumin ; black cumin oil ; process parameters)

Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj procesnih parametara hladnog prešanja sjemenki crnog kima na proizvodnju ulja te njegovu kvalitetu. Prešanje sjemenki crnog kima provedeno je na laboratorijskoj pužnoj preši za proizvodnju hladno prešanih biljnih ulja te su tako dobivena tri proizvoda: sirovo ulje, uljni talog i pogača. Prilikom prešanja mijenjani su procesni parametri: temperatura glave preše, brzina pužnice, te nastavak za izlaz pogače. Nakon prešanja provedeno je prirodno taloženje dobivenog sirovog ulja te filtriranje. Primjenom standardnih metoda određeni su parametri kvalitete ulja: peroksidni broj, slobodne masne kiseline, udio netopljivih nečistoća te udio vlage i hlapljivih tvari. Kako bi se odredila efikasnost proizvodnje hladno prešanog ulja crnog kima provedeno je ispitivanje udjela ulja u pogači metodom po Soxhlet-u. Rezultati pokazuju da je primjenom nastavka za izlaz pogače veličine 6 mm, temperature 110 °C te frekvencije elektromotora 20 Hz dobivena najveća količina sirovog i finalnog hladno prešanog ulja crnog kima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Čop, Marija
Utjecaj parametara hladnog prešanja sjemenke crnog kima na proizvodnju ulja, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Čop, M. (2020) 'Utjecaj parametara hladnog prešanja sjemenke crnog kima na proizvodnju ulja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}op, Marija}, year = {2020}, pages = {59}, keywords = {crni kim, hladno pre\v{s}anje, ulje crnog kima, procesni parametri}, title = {Utjecaj parametara hladnog pre\v{s}anja sjemenke crnog kima na proizvodnju ulja}, keyword = {crni kim, hladno pre\v{s}anje, ulje crnog kima, procesni parametri}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}op, Marija}, year = {2020}, pages = {59}, keywords = {black cumin, black cumin oil, process parameters}, title = {The Influence of Cold Pressing Parameters of Black Cumin Seeds on Oil Production}, keyword = {black cumin, black cumin oil, process parameters}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font