Pregled bibliografske jedinice broj: 1176695
Utjecaj dodatka antioksidansa na održivost ulja sikavice
Utjecaj dodatka antioksidansa na održivost ulja sikavice, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1176695 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka antioksidansa na održivost ulja
sikavice
(Effect of Antioxidants on the Shelf Life of Milk
Thistle Seed Oil)
Autori
Tomljenović, Stjepana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
08.03
Godina
2021
Stranica
58
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
ulje sikavice ; održivost ulja ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi ; sinergisti
(milk thistle oil ; oil sustainability ; oxidative stability ; antioxidants ; synergists)
Sažetak
Sikavica (Silybum marianum L.) je dvogodišnja, zeljasta, krupna i razgranata biljka do 2 m visine. Sikavica je poznata po tvari silimarin koja povoljno djeluje na jetru, a nalazi se u sjemenkama. U ovom radu istraživana je održivost hladno prešanog ulja sikavice s dodatkom prirodnih antioksidanasa, umjetnog antioksidansa i sinergista, primjenom Schaal Oven testa pri 63 ᵒC tijekom četiri dana. Od antioksidanasa korišteni su: ekstrakti ružmarina (tip StabilEnhance i tip OxyLess CS), α-tokoferol, mješavina tokoferola, ekstrakt kadulje, eterično ulje (lavanda, slatki pelin, smilje, lovor, timijan i komorač), propil galat i sinergist limunska kiselina. Rezultati su pokazali da ekstrakt ružmarina (tip OxyLess CS 0, 2 %) i ekstrakt ružmarina (tip OxyLess CS 0, 2 %) sa sinergistom limunskom kiselinom (0, 01 %) imaju najbolje antioksidacijsko djelovanje kod stabilizacije hladno prešanog ulja sikavice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)