Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1176695

Utjecaj dodatka antioksidansa na održivost ulja sikavice


Tomljenović, Stjepana
Utjecaj dodatka antioksidansa na održivost ulja sikavice, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1176695 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka antioksidansa na održivost ulja sikavice
(Effect of Antioxidants on the Shelf Life of Milk Thistle Seed Oil)

Autori
Tomljenović, Stjepana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
08.03

Godina
2021

Stranica
58

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
ulje sikavice ; održivost ulja ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi ; sinergisti
(milk thistle oil ; oil sustainability ; oxidative stability ; antioxidants ; synergists)

Sažetak
Sikavica (Silybum marianum L.) je dvogodišnja, zeljasta, krupna i razgranata biljka do 2 m visine. Sikavica je poznata po tvari silimarin koja povoljno djeluje na jetru, a nalazi se u sjemenkama. U ovom radu istraživana je održivost hladno prešanog ulja sikavice s dodatkom prirodnih antioksidanasa, umjetnog antioksidansa i sinergista, primjenom Schaal Oven testa pri 63 ᵒC tijekom četiri dana. Od antioksidanasa korišteni su: ekstrakti ružmarina (tip StabilEnhance i tip OxyLess CS), α-tokoferol, mješavina tokoferola, ekstrakt kadulje, eterično ulje (lavanda, slatki pelin, smilje, lovor, timijan i komorač), propil galat i sinergist limunska kiselina. Rezultati su pokazali da ekstrakt ružmarina (tip OxyLess CS 0, 2 %) i ekstrakt ružmarina (tip OxyLess CS 0, 2 %) sa sinergistom limunskom kiselinom (0, 01 %) imaju najbolje antioksidacijsko djelovanje kod stabilizacije hladno prešanog ulja sikavice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Tomljenović, Stjepana
Utjecaj dodatka antioksidansa na održivost ulja sikavice, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Tomljenović, S. (2021) 'Utjecaj dodatka antioksidansa na održivost ulja sikavice', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tomljenovi\'{c}, Stjepana}, year = {2021}, pages = {58}, keywords = {ulje sikavice, odr\v{z}ivost ulja, oksidacijska stabilnost, antioksidansi, sinergisti}, title = {Utjecaj dodatka antioksidansa na odr\v{z}ivost ulja sikavice}, keyword = {ulje sikavice, odr\v{z}ivost ulja, oksidacijska stabilnost, antioksidansi, sinergisti}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tomljenovi\'{c}, Stjepana}, year = {2021}, pages = {58}, keywords = {milk thistle oil, oil sustainability, oxidative stability, antioxidants, synergists}, title = {Effect of Antioxidants on the Shelf Life of Milk Thistle Seed Oil}, keyword = {milk thistle oil, oil sustainability, oxidative stability, antioxidants, synergists}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font