Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1176693

Utjecaj hladnog prešanja sjemenke lana na proizvodnju ulja i stabilizacija ulja antioksidansima


Mandura, Diana
Utjecaj hladnog prešanja sjemenke lana na proizvodnju ulja i stabilizacija ulja antioksidansima, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1176693 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj hladnog prešanja sjemenke lana na proizvodnju ulja i stabilizacija ulja antioksidansima
(The Influence of Cold Pressing of Linseeds on Oil Production and the Stabilization of Oil by Antioxidants)

Autori
Mandura, Diana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
19.07

Godina
2021

Stranica
51

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
hladno prešano laneno ulje ; pužna preša ; parametri prešanja ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi
(cold-pressed flaxseed oil ; screw press ; pressing parameters ; oxidation stability ; antioxidants)

Sažetak
Zadatak ovog rada odnosio se na ispitivanje utjecaja procesnih parametara prešanja sjemenke lana na učinkovitost proizvodnje hladno prešanog ulja te njegovu kvalitetu. Prešanje sjemenki lana provedeno je na pužnoj preši, a tijekom rada podešavali su se parametri: nastavak za izlaz pogače, temperatura grijača glave preše i frekvencija elektromotora. Nakon postupka prešanja dobiveno sirovo ulje se skladištilo na tamnom mjestu sedam dana, a potom je provedena vakuum filtracija kojom su se uklonile zaostale netopljive nečistoće iz ulja. Kvaliteta proizvedenog hladnog prešanog lanenog ulja ispitivana je standardnim metodama za određivanje: peroksidnog broja, slobodne masne kiseline, udjela vlage i netopljivih nečistoća. Također, u radu je ispitana oksidacijska stabilnost proizvedenog ulja pomoću Schaal Oven testa. U svrhu provođenja testa korišteni su antioksidansi (prirodni, sintetski) i sinergisti. Dobiveni rezultati ispitivanja ukazuju da se primjenom najmanjeg nastavka za izlaz pogače (6 mm) dobilo najviše ulja i najmanji je udio zaostalog ulja u pogači. Veće iskorištenje ulja je kod viših temperatura glave preše i kod manje frekvencije elektromotora. Najbolje antioksidacijsko djelovanje u zaštiti lanenog ulja pokazao je ekstrakt ružmarina (OxyLess CS), a ekstrakt zelenog čaja i ekstrakt tropa jabuke (96 % EtOH) su djelovali kao prooksidansi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Mandura, Diana
Utjecaj hladnog prešanja sjemenke lana na proizvodnju ulja i stabilizacija ulja antioksidansima, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Mandura, D. (2021) 'Utjecaj hladnog prešanja sjemenke lana na proizvodnju ulja i stabilizacija ulja antioksidansima', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mandura, Diana}, year = {2021}, pages = {51}, keywords = {hladno pre\v{s}ano laneno ulje, pu\v{z}na pre\v{s}a, parametri pre\v{s}anja, oksidacijska stabilnost, antioksidansi}, title = {Utjecaj hladnog pre\v{s}anja sjemenke lana na proizvodnju ulja i stabilizacija ulja antioksidansima}, keyword = {hladno pre\v{s}ano laneno ulje, pu\v{z}na pre\v{s}a, parametri pre\v{s}anja, oksidacijska stabilnost, antioksidansi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mandura, Diana}, year = {2021}, pages = {51}, keywords = {cold-pressed flaxseed oil, screw press, pressing parameters, oxidation stability, antioxidants}, title = {The Influence of Cold Pressing of Linseeds on Oil Production and the Stabilization of Oil by Antioxidants}, keyword = {cold-pressed flaxseed oil, screw press, pressing parameters, oxidation stability, antioxidants}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font