Pregled bibliografske jedinice broj: 1176690
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja podlanka (Camelina sativa L.)
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja podlanka (Camelina sativa L.), 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1176690 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja
podlanka (Camelina sativa L.)
(Production and Stabilization of Cold Pressed
Camelina Oil (Camelina sativa L.))
Autori
Mijić, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
20.07
Godina
2021
Stranica
66
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
Camelina sativa ; pužna preša ; Schaal Oven test ; antioksidansi
(Camelina sativa ; screw press ; Schaal Oven test ; antioxidans)
Sažetak
Zadatak ovog rada bio je ispitati utjecaj procesnih parametara prešanja (veličina otvora glave preše, temperatura grijača preše, frekvencija elektromotora) na iskorištenje i kvalitetu ulja podlanka. Hladno prešano ulje Camelina sative proizvedeno je na pužnoj preši. Promjena pojedinih procesnih parametara prešanja utjecala je na prinos i kvalitetu hladno prešanog ulja. Također, ispitan je utjecaj dodatka prirodnih i umjetnih antioksidanasa te sinergista na održivost ulja podlanka. Antioksidacijsko djelovanje pojedinog antioksidansa pratilo se provedbom Schaal Oven testa tijekom pet dana, uz svakodnevno određivanje vrijednosti peroksidnog broja. Antioksidansi su spojevi koji sprječavaju ili usporavaju oksidacijske promjene unutar ulja. Sprječavaju narušavanje oksidacijske stabilnosti ulja vezanjem slobodnih radikala u stabilnije i manje reaktivne spojeve. Osnovni parametri kvalitete ulja određeni su standardnim metodama. Rezultati istraživanja pokazuju da niža frekvencija elektromotora (20 Hz), viša temperatura glave preše (100 °C) te manji promjer nastavaka za izlazak pogače (6 mm) rezultiraju većim iskorištenjem ulja. Najbolje antioksidacijsko djelovanje pokazao je ekstrakt ružmarina OxyLess CS uz dodatak sinergista askorbinske kiseline.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)