Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1176690

Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja podlanka (Camelina sativa L.)


Mijić, Ines
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja podlanka (Camelina sativa L.), 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1176690 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja podlanka (Camelina sativa L.)
(Production and Stabilization of Cold Pressed Camelina Oil (Camelina sativa L.))

Autori
Mijić, Ines

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
20.07

Godina
2021

Stranica
66

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
Camelina sativa ; pužna preša ; Schaal Oven test ; antioksidansi
(Camelina sativa ; screw press ; Schaal Oven test ; antioxidans)

Sažetak
Zadatak ovog rada bio je ispitati utjecaj procesnih parametara prešanja (veličina otvora glave preše, temperatura grijača preše, frekvencija elektromotora) na iskorištenje i kvalitetu ulja podlanka. Hladno prešano ulje Camelina sative proizvedeno je na pužnoj preši. Promjena pojedinih procesnih parametara prešanja utjecala je na prinos i kvalitetu hladno prešanog ulja. Također, ispitan je utjecaj dodatka prirodnih i umjetnih antioksidanasa te sinergista na održivost ulja podlanka. Antioksidacijsko djelovanje pojedinog antioksidansa pratilo se provedbom Schaal Oven testa tijekom pet dana, uz svakodnevno određivanje vrijednosti peroksidnog broja. Antioksidansi su spojevi koji sprječavaju ili usporavaju oksidacijske promjene unutar ulja. Sprječavaju narušavanje oksidacijske stabilnosti ulja vezanjem slobodnih radikala u stabilnije i manje reaktivne spojeve. Osnovni parametri kvalitete ulja određeni su standardnim metodama. Rezultati istraživanja pokazuju da niža frekvencija elektromotora (20 Hz), viša temperatura glave preše (100 °C) te manji promjer nastavaka za izlazak pogače (6 mm) rezultiraju većim iskorištenjem ulja. Najbolje antioksidacijsko djelovanje pokazao je ekstrakt ružmarina OxyLess CS uz dodatak sinergista askorbinske kiseline.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Mijić, Ines
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja podlanka (Camelina sativa L.), 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Mijić, I. (2021) 'Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja podlanka (Camelina sativa L.)', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Miji\'{c}, Ines}, year = {2021}, pages = {66}, keywords = {Camelina sativa, pu\v{z}na pre\v{s}a, Schaal Oven test, antioksidansi}, title = {Proizvodnja i stabilizacija hladno pre\v{s}anog ulja podlanka (Camelina sativa L.)}, keyword = {Camelina sativa, pu\v{z}na pre\v{s}a, Schaal Oven test, antioksidansi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Miji\'{c}, Ines}, year = {2021}, pages = {66}, keywords = {Camelina sativa, screw press, Schaal Oven test, antioxidans}, title = {Production and Stabilization of Cold Pressed Camelina Oil (Camelina sativa L.)}, keyword = {Camelina sativa, screw press, Schaal Oven test, antioxidans}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font