Pregled bibliografske jedinice broj: 1176687
Utjecaj vrste pužnice i procesnih parametara prešanja na iskorištenje bučinog ulja
Utjecaj vrste pužnice i procesnih parametara prešanja na iskorištenje bučinog ulja, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1176687 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj vrste pužnice i procesnih parametara
prešanja na iskorištenje bučinog ulja
(Influence of Screw Press Type and Pressing Process
Parameters on the Utilisation of Pumpkin Seed Oil)
Autori
Jureta, Dajana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2021
Stranica
49
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
buča ; bučino ulje ; hladno prešanje ; procesni parametri ; vrsta pužnice
(pumpkin ; pumpkin seed oil ; cold pressing ; process parameters ; screw press type)
Sažetak
: Buča (Cucurbita pepo L.) je jednogodišnja biljka koja potječe iz Amerike, a sastoji se od mesnatog dijela ploda i koštice. Koštica može biti s ljuskom i bez ljuske. U ovom radu istraživan je utjecaj vrste pužnice i procesnih parametara na iskorištenje bučinog ulja. Proizvedeno je hladno prešano bučino ulje na kontinuiranoj laboratorijskoj pužnoj preši. Procesni parametri koji su se mijenjali prilikom prešanja su: frekvencija elektromotora, temperatura grijača glave preše i nastavak za izlaz pogače. Korištena su tri tipa pužnice s različitom dubinom navoja. Ispitani su osnovni parametri kvalitete ulja: slobodne masne kiseline, peroksidni broja, udio vode i udio netopljivih nečistoća. Analitički je određen udio ulja u bučinim košticama i pogači kako bi se odredila efikasnost proizvodnje ulja. Prešanjem bučine koštice kod veće temperature glave preše, manje frekvencije elektromotora i manjeg nastavka za izlaz pogače proizvedena je veća količina ulja. Primjenom pužnice dubine navoja 5 mm dobivena je veća količina ulja u odnosu na 8 mm i 10 mm.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)