Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1176687

Utjecaj vrste pužnice i procesnih parametara prešanja na iskorištenje bučinog ulja


Jureta, Dajana
Utjecaj vrste pužnice i procesnih parametara prešanja na iskorištenje bučinog ulja, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1176687 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj vrste pužnice i procesnih parametara prešanja na iskorištenje bučinog ulja
(Influence of Screw Press Type and Pressing Process Parameters on the Utilisation of Pumpkin Seed Oil)

Autori
Jureta, Dajana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2021

Stranica
49

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
buča ; bučino ulje ; hladno prešanje ; procesni parametri ; vrsta pužnice
(pumpkin ; pumpkin seed oil ; cold pressing ; process parameters ; screw press type)

Sažetak
: Buča (Cucurbita pepo L.) je jednogodišnja biljka koja potječe iz Amerike, a sastoji se od mesnatog dijela ploda i koštice. Koštica može biti s ljuskom i bez ljuske. U ovom radu istraživan je utjecaj vrste pužnice i procesnih parametara na iskorištenje bučinog ulja. Proizvedeno je hladno prešano bučino ulje na kontinuiranoj laboratorijskoj pužnoj preši. Procesni parametri koji su se mijenjali prilikom prešanja su: frekvencija elektromotora, temperatura grijača glave preše i nastavak za izlaz pogače. Korištena su tri tipa pužnice s različitom dubinom navoja. Ispitani su osnovni parametri kvalitete ulja: slobodne masne kiseline, peroksidni broja, udio vode i udio netopljivih nečistoća. Analitički je određen udio ulja u bučinim košticama i pogači kako bi se odredila efikasnost proizvodnje ulja. Prešanjem bučine koštice kod veće temperature glave preše, manje frekvencije elektromotora i manjeg nastavka za izlaz pogače proizvedena je veća količina ulja. Primjenom pužnice dubine navoja 5 mm dobivena je veća količina ulja u odnosu na 8 mm i 10 mm.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Jureta, Dajana
Utjecaj vrste pužnice i procesnih parametara prešanja na iskorištenje bučinog ulja, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Jureta, D. (2021) 'Utjecaj vrste pužnice i procesnih parametara prešanja na iskorištenje bučinog ulja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jureta, Dajana}, year = {2021}, pages = {49}, keywords = {bu\v{c}a, bu\v{c}ino ulje, hladno pre\v{s}anje, procesni parametri, vrsta pu\v{z}nice}, title = {Utjecaj vrste pu\v{z}nice i procesnih parametara pre\v{s}anja na iskori\v{s}tenje bu\v{c}inog ulja}, keyword = {bu\v{c}a, bu\v{c}ino ulje, hladno pre\v{s}anje, procesni parametri, vrsta pu\v{z}nice}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jureta, Dajana}, year = {2021}, pages = {49}, keywords = {pumpkin, pumpkin seed oil, cold pressing, process parameters, screw press type}, title = {Influence of Screw Press Type and Pressing Process Parameters on the Utilisation of Pumpkin Seed Oil}, keyword = {pumpkin, pumpkin seed oil, cold pressing, process parameters, screw press type}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font