Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1176684

Utjecaj tipa pužne osovine i parametara prešanja sjemenke maka pužnom prešom na prinos i kvalitetu ulja


Rakijašić, Viktorija
Utjecaj tipa pužne osovine i parametara prešanja sjemenke maka pužnom prešom na prinos i kvalitetu ulja, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1176684 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj tipa pužne osovine i parametara prešanja sjemenke maka pužnom prešom na prinos i kvalitetu ulja
(Influence of the Worm Shaft Type and Parameters of Pressing Poppy Seeds by a Screw Press on the Yield and Quality of Oil)

Autori
Rakijašić, Viktorija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2021

Stranica
73

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
makovo ulje ; pužna preša ; iskorištenje ; antioksidansi ; kvaliteta ulja
(poppy oil ; screw press ; yield ; antioxidants ; oil quality)

Sažetak
Mak (lat. Papaver somniferum) je jednogodišnja biljka visine jedan metar. Bogata je nezasićenim masnim kiselinama od kojih su najviše zastupljene linolna i oleinska masna kiselina. U ovome radu ispitivan je utjecaj procesnih parametara prešanja sjemenki maka na iskorištenje i kvalitetu hladno prešanog ulja. Tijekom prešanja, upotrebom pužnica dubine navoja 5 mm i 10 mm mijenjani su različiti procesni parametri: nastavak za izlaz pogače, temperatura glave preše i frekvencija elektromotora. Ispitivani su osnovni parametri kvalitete (peroksidni broj, slobodne masne kiseline, udio vlage i udio netopljivih nečistoća) u proizvedenom hladno prešanom makovom ulju. Zatim je ispitivana oksidacijska stabilnost makovog ulja dodatkom različitih antioksidanasa i sinergista primjenom testa oksidacijske stabilnosti na 98 °C. Na temelju dobivenih rezultata, možemo reći da procesni parametri prešanja utječu na iskorištenje makovog ulja kao i dubina navoja pužnice. Osnovni parametri kvalitete hladno prešanog makovog ulja su u skladu s Pravilnikom osim udjela netopljivih nečistoća koji su povišeni. Rezultati ispitivanja oksidacijske stabilnosti hladno prešanog makovog ulja su pokazali da sintetski antioksidans (TBHQ) ima najbolje antioksidacijsko djelovanje tijekom šest sati, a od prirodnih antioksidansa ekstrakt ružmarina (tip Oxy´Less® CS) sa dodanom limunskom kiselinom. Mješavina tokoferola najlošije štiti makovo ulje od oksidacijskog kvarenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Rakijašić, Viktorija
Utjecaj tipa pužne osovine i parametara prešanja sjemenke maka pužnom prešom na prinos i kvalitetu ulja, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Rakijašić, V. (2021) 'Utjecaj tipa pužne osovine i parametara prešanja sjemenke maka pužnom prešom na prinos i kvalitetu ulja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rakija\v{s}i\'{c}, Viktorija}, year = {2021}, pages = {73}, keywords = {makovo ulje, pu\v{z}na pre\v{s}a, iskori\v{s}tenje, antioksidansi, kvaliteta ulja}, title = {Utjecaj tipa pu\v{z}ne osovine i parametara pre\v{s}anja sjemenke maka pu\v{z}nom pre\v{s}om na prinos i kvalitetu ulja}, keyword = {makovo ulje, pu\v{z}na pre\v{s}a, iskori\v{s}tenje, antioksidansi, kvaliteta ulja}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rakija\v{s}i\'{c}, Viktorija}, year = {2021}, pages = {73}, keywords = {poppy oil, screw press, yield, antioxidants, oil quality}, title = {Influence of the Worm Shaft Type and Parameters of Pressing Poppy Seeds by a Screw Press on the Yield and Quality of Oil}, keyword = {poppy oil, screw press, yield, antioxidants, oil quality}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font