Pregled bibliografske jedinice broj: 1176679
Utjecaj parametara prešanja sjemenki crnog kima pužnom prešom na prinos i kvalitetu ulja
Utjecaj parametara prešanja sjemenki crnog kima pužnom prešom na prinos i kvalitetu ulja, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1176679 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj parametara prešanja sjemenki crnog kima
pužnom prešom na prinos i kvalitetu ulja
(Influence of the Parametres of Pressing Black
Cumin Seeds by a Screw Press on the Yield and
Quality of Oil)
Autori
Bagarić, Eva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
11.11
Godina
2021
Stranica
57
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
hladno prešanje ; procesni parametri ; crni kim ; ulje crnog kima
(cold pressing ; process parameters ; black cumin ; black cumin oil)
Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj procesnih parametara prešanja sjemenki crnog kima na prinos hladno prešanog ulja te njegovu kvalitetu. Prešanje sjemenki crnog kima provedeno je na laboratorijskoj pužnoj preši za proizvodnju hladno prešanih biljnih ulja. Prešanjem su dobivena tri proizvoda: sirovo ulje, uljni talog i pogača. Prilikom prešanja mijenjani su procesni parametri: frekvencija elektromotora, temperatura grijača glave preše i nastavak za izlaz pogače. Nakon prešanja provedena je sedimentacija (prirodno taloženje) proizvedenog sirovog ulja te vakuum filtracija kako bi se uklonile krute čestice. Primjenom standardnih metoda određeni su parametri kvalitete hladno prešanog ulja crnog kima: slobodne masne kiseline, peroksidni broj, udio netopljivih nečistoća i udio vlage. Primjenom plinske kromatografije određen je sastav masnih kiselina u ulju. Dobiveni rezultati istraživanja pokazuju da je prešanje crnog kima primjenom nastavka za izlaz pogače veličine 5 mm, temperature grijača glave preše 110 °C i frekvencije elektromotora 20 Hz proizvedena najveća količina sirovog i hladno prešanog ulja crnog kima. U sastavu masnih kiselina ulja crnog kima dominiraju linolna i oleinska masna kiselina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)