Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1176679

Utjecaj parametara prešanja sjemenki crnog kima pužnom prešom na prinos i kvalitetu ulja


Bagarić, Eva
Utjecaj parametara prešanja sjemenki crnog kima pužnom prešom na prinos i kvalitetu ulja, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1176679 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj parametara prešanja sjemenki crnog kima pužnom prešom na prinos i kvalitetu ulja
(Influence of the Parametres of Pressing Black Cumin Seeds by a Screw Press on the Yield and Quality of Oil)

Autori
Bagarić, Eva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
11.11

Godina
2021

Stranica
57

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
hladno prešanje ; procesni parametri ; crni kim ; ulje crnog kima
(cold pressing ; process parameters ; black cumin ; black cumin oil)

Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj procesnih parametara prešanja sjemenki crnog kima na prinos hladno prešanog ulja te njegovu kvalitetu. Prešanje sjemenki crnog kima provedeno je na laboratorijskoj pužnoj preši za proizvodnju hladno prešanih biljnih ulja. Prešanjem su dobivena tri proizvoda: sirovo ulje, uljni talog i pogača. Prilikom prešanja mijenjani su procesni parametri: frekvencija elektromotora, temperatura grijača glave preše i nastavak za izlaz pogače. Nakon prešanja provedena je sedimentacija (prirodno taloženje) proizvedenog sirovog ulja te vakuum filtracija kako bi se uklonile krute čestice. Primjenom standardnih metoda određeni su parametri kvalitete hladno prešanog ulja crnog kima: slobodne masne kiseline, peroksidni broj, udio netopljivih nečistoća i udio vlage. Primjenom plinske kromatografije određen je sastav masnih kiselina u ulju. Dobiveni rezultati istraživanja pokazuju da je prešanje crnog kima primjenom nastavka za izlaz pogače veličine 5 mm, temperature grijača glave preše 110 °C i frekvencije elektromotora 20 Hz proizvedena najveća količina sirovog i hladno prešanog ulja crnog kima. U sastavu masnih kiselina ulja crnog kima dominiraju linolna i oleinska masna kiselina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Bagarić, Eva
Utjecaj parametara prešanja sjemenki crnog kima pužnom prešom na prinos i kvalitetu ulja, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Bagarić, E. (2021) 'Utjecaj parametara prešanja sjemenki crnog kima pužnom prešom na prinos i kvalitetu ulja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bagari\'{c}, Eva}, year = {2021}, pages = {57}, keywords = {hladno pre\v{s}anje, procesni parametri, crni kim, ulje crnog kima}, title = {Utjecaj parametara pre\v{s}anja sjemenki crnog kima pu\v{z}nom pre\v{s}om na prinos i kvalitetu ulja}, keyword = {hladno pre\v{s}anje, procesni parametri, crni kim, ulje crnog kima}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bagari\'{c}, Eva}, year = {2021}, pages = {57}, keywords = {cold pressing, process parameters, black cumin, black cumin oil}, title = {Influence of the Parametres of Pressing Black Cumin Seeds by a Screw Press on the Yield and Quality of Oil}, keyword = {cold pressing, process parameters, black cumin, black cumin oil}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font