Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1176660

Utjecaj nastavka za izlaz pogače i temperature glave preše te dodatka antioksidanasa na iskorištenje i stabilnost ulja koštice marelice


Tutić, Antonio
Utjecaj nastavka za izlaz pogače i temperature glave preše te dodatka antioksidanasa na iskorištenje i stabilnost ulja koštice marelice, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1176660 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj nastavka za izlaz pogače i temperature glave preše te dodatka antioksidanasa na iskorištenje i stabilnost ulja koštice marelice
(The influence of the extension for the output of the bark and the temperature of the head presses and the addition of antioxidants to the utilization and stability of apricot oil)

Autori
Tutić, Antonio

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
07.07

Godina
2017

Stranica
57

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
ulje koštice marelice ; prešanje ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi
(apricot oil ; pressing ; oxidation stability ; antioxidants)

Sažetak
Marelica (Prunus armeniaca L.) je vrlo važna i ljekovita biljna vrsta, a njena konzumacija je povezana sa smanjenjem rizika od kroničnih bolesti. Postupkom prešanja sjemenke koštice marelice dobivena su tri proizvoda, a to su sirovo ulje, uljni talog i pogača. U radu je ispitivan utjecaj procesnih parametara hladnog prešanja (temperatura zagrijavanja glave preše, veličina otvora glave preše) na iskorištenje ulja. Ispitivana je oksidacijska stabilnost ulja marelice, sa i bez dodanih antioksidanasa, primjenom Testa oksidacijske stabilnosti na 98 °C tijekom 15 sati. Rezultati ispitivanja prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja tijekom 15 sati testiranja. Najveće iskorištenje ulja kod prešanja sjemenki koštica marelice dobiveno je kod procesnih parametara: nastavak za izlaz pogače 5 mm, frekvencija 25 Hz i temperatura glave preše 90 °C. Dobiveni rezultati pokazuju da veću zaštitu ulja marelice od oksidacijskog kvarenja ostvaruje dodatak ekstrakta zelenog čaja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Tutić, Antonio
Utjecaj nastavka za izlaz pogače i temperature glave preše te dodatka antioksidanasa na iskorištenje i stabilnost ulja koštice marelice, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Tutić, A. (2017) 'Utjecaj nastavka za izlaz pogače i temperature glave preše te dodatka antioksidanasa na iskorištenje i stabilnost ulja koštice marelice', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tuti\'{c}, Antonio}, year = {2017}, pages = {57}, keywords = {ulje ko\v{s}tice marelice, pre\v{s}anje, oksidacijska stabilnost, antioksidansi}, title = {Utjecaj nastavka za izlaz poga\v{c}e i temperature glave pre\v{s}e te dodatka antioksidanasa na iskori\v{s}tenje i stabilnost ulja ko\v{s}tice marelice}, keyword = {ulje ko\v{s}tice marelice, pre\v{s}anje, oksidacijska stabilnost, antioksidansi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tuti\'{c}, Antonio}, year = {2017}, pages = {57}, keywords = {apricot oil, pressing, oxidation stability, antioxidants}, title = {The influence of the extension for the output of the bark and the temperature of the head presses and the addition of antioxidants to the utilization and stability of apricot oil}, keyword = {apricot oil, pressing, oxidation stability, antioxidants}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font