Pregled bibliografske jedinice broj: 1176660
Utjecaj nastavka za izlaz pogače i temperature glave preše te dodatka antioksidanasa na iskorištenje i stabilnost ulja koštice marelice
Utjecaj nastavka za izlaz pogače i temperature glave preše te dodatka antioksidanasa na iskorištenje i stabilnost ulja koštice marelice, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1176660 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj nastavka za izlaz pogače i temperature
glave preše te dodatka antioksidanasa na
iskorištenje i stabilnost ulja koštice marelice
(The influence of the extension for the output of
the bark and the temperature of the head presses
and the addition of antioxidants to the
utilization and stability of apricot oil)
Autori
Tutić, Antonio
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
07.07
Godina
2017
Stranica
57
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
ulje koštice marelice ; prešanje ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi
(apricot oil ; pressing ; oxidation stability ; antioxidants)
Sažetak
Marelica (Prunus armeniaca L.) je vrlo važna i ljekovita biljna vrsta, a njena konzumacija je povezana sa smanjenjem rizika od kroničnih bolesti. Postupkom prešanja sjemenke koštice marelice dobivena su tri proizvoda, a to su sirovo ulje, uljni talog i pogača. U radu je ispitivan utjecaj procesnih parametara hladnog prešanja (temperatura zagrijavanja glave preše, veličina otvora glave preše) na iskorištenje ulja. Ispitivana je oksidacijska stabilnost ulja marelice, sa i bez dodanih antioksidanasa, primjenom Testa oksidacijske stabilnosti na 98 °C tijekom 15 sati. Rezultati ispitivanja prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja tijekom 15 sati testiranja. Najveće iskorištenje ulja kod prešanja sjemenki koštica marelice dobiveno je kod procesnih parametara: nastavak za izlaz pogače 5 mm, frekvencija 25 Hz i temperatura glave preše 90 °C. Dobiveni rezultati pokazuju da veću zaštitu ulja marelice od oksidacijskog kvarenja ostvaruje dodatak ekstrakta zelenog čaja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)