Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1176657

Utjecaj frekvencije elektromotora, nastavka za izlaz pogače i temperature glave preše na proizvodnju bučinog ulja


Kalšan, Melita
Utjecaj frekvencije elektromotora, nastavka za izlaz pogače i temperature glave preše na proizvodnju bučinog ulja, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1176657 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj frekvencije elektromotora, nastavka za izlaz pogače i temperature glave preše na proizvodnju bučinog ulja
(The influence of the frequency of the electric motor, extension for the outlet of the cake, and the temperature of the head of the press on the production of pumpkin oil)

Autori
Kalšan, Melita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
14.07

Godina
2017

Stranica
39

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
bučino ulje ; prešanje ; iskorištenje ; mikrobiološki parametri
(pumpkin seed oil ; pressing ; yield ; microbiological parameters)

Sažetak
Cucurbita pepo L. je vrsta buče koja je bogata uljem i uzgaja se radi proizvodnje hladno prešanog i nerafiniranog ulja. Njene pržene koštice su vrlo ukusne i upotrebljavaju se za grickanje, a samo ograničen broj potrošača naviknut je na kvalitetno jestivo ulje koje se dobiva iz koštica (golice). Procesom prešanja sjemenke koštice buče dobivena su tri proizvoda, a to su sirovo ulje, uljni talog i pogača. U radu je ispitivan utjecaj procesnih parametara hladnog prešanja (temperatura zagrijavanja glave preše, veličina otvora glave preše, frekvencija elektromotora) na iskorištenje ulja. Ispitivani su i mikrobiološki parametri bučinog ulja i pogače. Rezultati istraživanja pokazuju da temperatura glave preše, nastavak za izlaz pogače i frekvencija elektromotora utječu na iskorištenje hladno prešanog bučinog ulja. Najveće iskorištenje ulja kod prešanja koštica buče dobiveno je kod procesnih parametara: nastavak za izlaz pogače 9 mm, frekvencija elektromotora 25 Hz i temperatura glave preše 110 °C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kalšan, Melita
Utjecaj frekvencije elektromotora, nastavka za izlaz pogače i temperature glave preše na proizvodnju bučinog ulja, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Kalšan, M. (2017) 'Utjecaj frekvencije elektromotora, nastavka za izlaz pogače i temperature glave preše na proizvodnju bučinog ulja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kal\v{s}an, Melita}, year = {2017}, pages = {39}, keywords = {bu\v{c}ino ulje, pre\v{s}anje, iskori\v{s}tenje, mikrobiolo\v{s}ki parametri}, title = {Utjecaj frekvencije elektromotora, nastavka za izlaz poga\v{c}e i temperature glave pre\v{s}e na proizvodnju bu\v{c}inog ulja}, keyword = {bu\v{c}ino ulje, pre\v{s}anje, iskori\v{s}tenje, mikrobiolo\v{s}ki parametri}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kal\v{s}an, Melita}, year = {2017}, pages = {39}, keywords = {pumpkin seed oil, pressing, yield, microbiological parameters}, title = {The influence of the frequency of the electric motor, extension for the outlet of the cake, and the temperature of the head of the press on the production of pumpkin oil}, keyword = {pumpkin seed oil, pressing, yield, microbiological parameters}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font