Pregled bibliografske jedinice broj: 1176657
Utjecaj frekvencije elektromotora, nastavka za izlaz pogače i temperature glave preše na proizvodnju bučinog ulja
Utjecaj frekvencije elektromotora, nastavka za izlaz pogače i temperature glave preše na proizvodnju bučinog ulja, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1176657 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj frekvencije elektromotora, nastavka za
izlaz pogače i temperature glave preše na
proizvodnju bučinog ulja
(The influence of the frequency of the electric
motor, extension for the outlet of the cake, and
the temperature of the head of the press on the
production of pumpkin oil)
Autori
Kalšan, Melita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
14.07
Godina
2017
Stranica
39
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
bučino ulje ; prešanje ; iskorištenje ; mikrobiološki parametri
(pumpkin seed oil ; pressing ; yield ; microbiological parameters)
Sažetak
Cucurbita pepo L. je vrsta buče koja je bogata uljem i uzgaja se radi proizvodnje hladno prešanog i nerafiniranog ulja. Njene pržene koštice su vrlo ukusne i upotrebljavaju se za grickanje, a samo ograničen broj potrošača naviknut je na kvalitetno jestivo ulje koje se dobiva iz koštica (golice). Procesom prešanja sjemenke koštice buče dobivena su tri proizvoda, a to su sirovo ulje, uljni talog i pogača. U radu je ispitivan utjecaj procesnih parametara hladnog prešanja (temperatura zagrijavanja glave preše, veličina otvora glave preše, frekvencija elektromotora) na iskorištenje ulja. Ispitivani su i mikrobiološki parametri bučinog ulja i pogače. Rezultati istraživanja pokazuju da temperatura glave preše, nastavak za izlaz pogače i frekvencija elektromotora utječu na iskorištenje hladno prešanog bučinog ulja. Najveće iskorištenje ulja kod prešanja koštica buče dobiveno je kod procesnih parametara: nastavak za izlaz pogače 9 mm, frekvencija elektromotora 25 Hz i temperatura glave preše 110 °C.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)