Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1176656

Utjecaj parametara prešanja i dodatka antioksidanasa na iskorištenje i stabilnost ulja koštice šljive


Cikoš, Ana-Marija
Utjecaj parametara prešanja i dodatka antioksidanasa na iskorištenje i stabilnost ulja koštice šljive, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1176656 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj parametara prešanja i dodatka antioksidanasa na iskorištenje i stabilnost ulja koštice šljive
(The influence of the process parameters and the addition of antioxidants on the utilization and stability of plum kernel oil)

Autori
Cikoš, Ana-Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
29.09

Godina
2017

Stranica
65

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
ulje koštice šljive ; hladno prešanje ; kvaliteta ulja ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi
(Plum kernel oil ; cold pressing ; oil quality ; oxidative stability ; antioxidants)

Sažetak
Koštica šljive je nusproizvod prehrambene industrije iz kojeg se prešanjem može dobiti jestivo ulje, a njegova konzumacija može smanjiti rizik obolijevanja od kroničnih bolesti. Koštice šljive pribavljene s područja Slavonije i Baranje prešane su na pužnoj preši te je dobiveno sirovo ulje. Sedimentacijom i filtracijom dobiveno je hladno prešano ulje koštice šljive kojemu su određeni osnovni parametri kvalitete: peroksidni broj, slobodne masne kiseline, udio vode i udio netopljivih nečistoda. Prilikom prešanja ispitivao se utjecaj procesnih parametara: temperature zagrijavanja glave preše, veličina otvora glave preše i frekvencija elektromotora na iskorištenje ulja. Ispitan je i utjecaj dodatka antioksidansa na oksidacijsku stabilnost ulja primjenom Testa održivosti na 98 °C. Korišteni su prirodni antioksidansi ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt ružmarina i eterično ulje primorskog vriska te sintetski antioksidans oktil-galat. Rezultati pokazuju da ispitivani procesni parametri hladnog prešanja utječu na iskorištenje ulja. Dodatkom prirodnih antioksidanasa postignuta je bolja zaštita ulja od oksidacijskog kvarenja, nego dodatkom sintetskog antioksidansa. Eterično ulje primorskog vriska imalo je najbolji antioksidacijski utjecaj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ana-Marija Cikoš (autor)

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Cikoš, Ana-Marija
Utjecaj parametara prešanja i dodatka antioksidanasa na iskorištenje i stabilnost ulja koštice šljive, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Cikoš, A. (2017) 'Utjecaj parametara prešanja i dodatka antioksidanasa na iskorištenje i stabilnost ulja koštice šljive', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ciko\v{s}, Ana-Marija}, year = {2017}, pages = {65}, keywords = {ulje ko\v{s}tice \v{s}ljive, hladno pre\v{s}anje, kvaliteta ulja, oksidacijska stabilnost, antioksidansi}, title = {Utjecaj parametara pre\v{s}anja i dodatka antioksidanasa na iskori\v{s}tenje i stabilnost ulja ko\v{s}tice \v{s}ljive}, keyword = {ulje ko\v{s}tice \v{s}ljive, hladno pre\v{s}anje, kvaliteta ulja, oksidacijska stabilnost, antioksidansi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ciko\v{s}, Ana-Marija}, year = {2017}, pages = {65}, keywords = {Plum kernel oil, cold pressing, oil quality, oxidative stability, antioxidants}, title = {The influence of the process parameters and the addition of antioxidants on the utilization and stability of plum kernel oil}, keyword = {Plum kernel oil, cold pressing, oil quality, oxidative stability, antioxidants}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font