Pregled bibliografske jedinice broj: 1176649
Utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasa različite koncentracije na oksidacijsku stabilnost suncokretovog ulja
Utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasa različite koncentracije na oksidacijsku stabilnost suncokretovog ulja, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1176649 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasa različite
koncentracije na oksidacijsku stabilnost
suncokretovog ulja
(The influence of natural antioxydans of different
concentracions on the oxidation stability of
sunflower oil)
Autori
Banovac, Anamaria
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
13.10
Godina
2017
Stranica
48
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
suncokretovo ulje ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi ; skladištenje
(sunflower oil ; oxidative stability ; antioxidants ; storage)
Sažetak
Oksidacija lipida je jedan od osnovnih problema tijekom procesiranja i skladištenja jestivih biljnih ulja. Oksidacija u jestivim biljnim uljima uzrokuje promjenu kemijskih, senzorskih i nutritivnih svojstava. U ovom radu istražen je utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasaekstrakta ružmarina (OxyLess®.CS), mješavine tokoferola (15% α-tokoferol, 5% β-tokoferol, 55- 75% γ-tokoferol i 20-30% δ-tokoferol) i α- tokoferola u udjelima 0, 05%, 0, 10% i 0, 15% na oksidacijsku stabilnost hladno prešanog suncokretovog ulja . Utjecaj antioksidanasa i određivanje oksidacijske stabilnosti ulja provedeno je testom ubrzane oksidacije ulja Oven testom (63°C). Primjena ekstrakta ružmarina OxyLess CS pokazala je bolju zaštitu suncokretovog ulja od oksidacije, dok je αtokoferol i mješavina tokoferola postigla podjednaku efikasnost. Suncokretovo ulje je skladišteno dva mjeseca pri povišenoj temperaturi uz dodatak antioksidanasa. Skladištenjem hladno prešanog ulja suncokreta dolazi do smanjenja vrijednosti Pbr primjenom ekstrakta ružmarina. Rezultat oksidacije ulja tijekom 4 dana trajanja testa i tijekom 2 mjeseca skladištenja izražen je peroksidnim brojem.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)