Pregled bibliografske jedinice broj: 1176646
Proizvodnja ulja podlanka (Camelina sativa L.) hladnim prešanjem i utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i antioksidanasa na stabilizaciju ulja
Proizvodnja ulja podlanka (Camelina sativa L.) hladnim prešanjem i utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i antioksidanasa na stabilizaciju ulja, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1176646 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja ulja podlanka (Camelina sativa L.)
hladnim prešanjem i utjecaj mikrovalnog
zagrijavanja i antioksidanasa na stabilizaciju
ulja
(The production of Camelina sativa L. oil by cold
pressing and the influence of microwaves heating
and antioxidants on oil stabilization)
Autori
Zlosa, Tihana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
16.11
Godina
2017
Stranica
56
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
Camelina sativa ulje ; mikrovalovi ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi
(Camelina sativa oil ; microwaves ; oxidation stability ; antioxidants)
Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je ispitati utjecaj promjene parametara prešanja (pužne preše) na iskorištenje i kvalitetu hladno prešanog Camelina sativa ulja. Od parametara hladnog prešanja ispitani su: veličina nastavka za izlaz pogače, frekvencija elektromotora i temperatura glave preše. Ispitivanje kvalitete ulja je provedeno standardnim metodama za određivanje parametara kvalitete ulja (Pbr, SMK, udio vlage i netopljive nečistoće). Također, ispitan je utjecaj sintetskih i prirodnih antioksidansa na oksidacijsku stabilnost ulja od kojih su prirodni: α-tokoferol, mix tokoferola, ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt ružmarina i eterično ulje primorskog vriska, te sintetski antioksidans propil galat. Ubrzana oksidacija ulja Camelina sativa L. provedena je mikrovalnim zagrijavanjem kod različitih snaga i vremena zagrijavanja. Učinkovitost djelovanja antioksidanasa izražena je peroksidnim brojem. Rezultati istraživanja ukazali su da ulje s dodanim eteričnim uljem rtanjskog čaja (0, 2%) ima najveću zaštitu od oksidacijskog kvarenja, dok je manju zaštitu pokazao ekstrakt ružmarina (0, 2%).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)