Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1176646

Proizvodnja ulja podlanka (Camelina sativa L.) hladnim prešanjem i utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i antioksidanasa na stabilizaciju ulja


Zlosa, Tihana
Proizvodnja ulja podlanka (Camelina sativa L.) hladnim prešanjem i utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i antioksidanasa na stabilizaciju ulja, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1176646 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja ulja podlanka (Camelina sativa L.) hladnim prešanjem i utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i antioksidanasa na stabilizaciju ulja
(The production of Camelina sativa L. oil by cold pressing and the influence of microwaves heating and antioxidants on oil stabilization)

Autori
Zlosa, Tihana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
16.11

Godina
2017

Stranica
56

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
Camelina sativa ulje ; mikrovalovi ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi
(Camelina sativa oil ; microwaves ; oxidation stability ; antioxidants)

Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je ispitati utjecaj promjene parametara prešanja (pužne preše) na iskorištenje i kvalitetu hladno prešanog Camelina sativa ulja. Od parametara hladnog prešanja ispitani su: veličina nastavka za izlaz pogače, frekvencija elektromotora i temperatura glave preše. Ispitivanje kvalitete ulja je provedeno standardnim metodama za određivanje parametara kvalitete ulja (Pbr, SMK, udio vlage i netopljive nečistoće). Također, ispitan je utjecaj sintetskih i prirodnih antioksidansa na oksidacijsku stabilnost ulja od kojih su prirodni: α-tokoferol, mix tokoferola, ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt ružmarina i eterično ulje primorskog vriska, te sintetski antioksidans propil galat. Ubrzana oksidacija ulja Camelina sativa L. provedena je mikrovalnim zagrijavanjem kod različitih snaga i vremena zagrijavanja. Učinkovitost djelovanja antioksidanasa izražena je peroksidnim brojem. Rezultati istraživanja ukazali su da ulje s dodanim eteričnim uljem rtanjskog čaja (0, 2%) ima najveću zaštitu od oksidacijskog kvarenja, dok je manju zaštitu pokazao ekstrakt ružmarina (0, 2%).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Zlosa, Tihana
Proizvodnja ulja podlanka (Camelina sativa L.) hladnim prešanjem i utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i antioksidanasa na stabilizaciju ulja, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Zlosa, T. (2017) 'Proizvodnja ulja podlanka (Camelina sativa L.) hladnim prešanjem i utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i antioksidanasa na stabilizaciju ulja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zlosa, Tihana}, year = {2017}, pages = {56}, keywords = {Camelina sativa ulje, mikrovalovi, oksidacijska stabilnost, antioksidansi}, title = {Proizvodnja ulja podlanka (Camelina sativa L.) hladnim pre\v{s}anjem i utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i antioksidanasa na stabilizaciju ulja}, keyword = {Camelina sativa ulje, mikrovalovi, oksidacijska stabilnost, antioksidansi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zlosa, Tihana}, year = {2017}, pages = {56}, keywords = {Camelina sativa oil, microwaves, oxidation stability, antioxidants}, title = {The production of Camelina sativa L. oil by cold pressing and the influence of microwaves heating and antioxidants on oil stabilization}, keyword = {Camelina sativa oil, microwaves, oxidation stability, antioxidants}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font