Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1176641

Utjecaj prešanja i ekstrakta kadulje, ružmarina, zelenog čaja na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost lješnjakovog ulja


Štefančić, Sara
Utjecaj prešanja i ekstrakta kadulje, ružmarina, zelenog čaja na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost lješnjakovog ulja, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1176641 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj prešanja i ekstrakta kadulje, ružmarina, zelenog čaja na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost lješnjakovog ulja
(The Influence of Pressing and the Extracts of Sage, Rosemary, Green Tea on the Yield and Oxidative Stability of Hazelnut Oil)

Autori
Štefančić, Sara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
11.07

Godina
2018

Stranica
56

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
lješnjak ; prešanje ; lješnjakovo ulje ; oksidacijska stabilnost ; prirodni antioksidansi
(hazelnut ; pressing ; hazelnut oil ; oxidative stability ; nature antioxidants)

Sažetak
Iz porodice Betulaceae dolazi drvo Corylus avellana L. koje daje plodove lješnjaka sa visokim udjelom ulja. Lješnjakovo ulje je zlatno-žute boje sa visokim udjelom oleinske kiseline te se svrstava u ulja oleinskog tipa. Cilj ovog diplomskog rada bio je ispitati utjecaj procesnih parametara (veličine otvora glave preše, frekvencije elektromotora, temperature glave preše) na iskorištenje ulja tijekom prešanja. Hladno prešanom ulju ispitana je oksidacijska stabilnost primjenom testa održivosti na 98 °C. Utjecaj dodatka prirodnih antioksidansa na stabilnost lješnjakovog ulja proveden je sa ekstraktom kadulje, ekstraktom ružmarina i ekstraktom zelenog čaja. Rezultati istraživanja pokazali su da je najbolje iskorištenje ulja postignuto primjenom sljedećih procesnih parametara: otvor glave preše 8 mm, frekvencija elektromotora 27 Hz te temperatura 110 °C. Primjenom navedenih procesnih parametara dobiveno je 390 mL hladno prešanog lješnjakovog ulja. Najbolje antioksidacijsko djelovanje imala je mješavina prirodnih antioksidansa 0, 1 % ekstrakta ružmarina s 0, 1 % ekstrakta zelenog čaja. Neznatno manje antioksidacijsko djelovanje je pokazala i mješavina 0, 1 % ekstrakta kadulje i 0, 1 % ekstrakta zelenog čaja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Štefančić, Sara
Utjecaj prešanja i ekstrakta kadulje, ružmarina, zelenog čaja na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost lješnjakovog ulja, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Štefančić, S. (2018) 'Utjecaj prešanja i ekstrakta kadulje, ružmarina, zelenog čaja na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost lješnjakovog ulja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}tefan\v{c}i\'{c}, Sara}, year = {2018}, pages = {56}, keywords = {lje\v{s}njak, pre\v{s}anje, lje\v{s}njakovo ulje, oksidacijska stabilnost, prirodni antioksidansi}, title = {Utjecaj pre\v{s}anja i ekstrakta kadulje, ru\v{z}marina, zelenog \v{c}aja na iskori\v{s}tenje i oksidacijsku stabilnost lje\v{s}njakovog ulja}, keyword = {lje\v{s}njak, pre\v{s}anje, lje\v{s}njakovo ulje, oksidacijska stabilnost, prirodni antioksidansi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}tefan\v{c}i\'{c}, Sara}, year = {2018}, pages = {56}, keywords = {hazelnut, pressing, hazelnut oil, oxidative stability, nature antioxidants}, title = {The Influence of Pressing and the Extracts of Sage, Rosemary, Green Tea on the Yield and Oxidative Stability of Hazelnut Oil}, keyword = {hazelnut, pressing, hazelnut oil, oxidative stability, nature antioxidants}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font