Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1176630

Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja šafranike


Vrban, Dino
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja šafranike, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1176630 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja šafranike
(Production and Stabilization of Cold Pressed Safflower Oil)

Autori
Vrban, Dino

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
09.10

Godina
2018

Stranica
50

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
ulje šafranike ; antioksidansi ; održivost ulja ; Schaal Oven test ; Rancimat test
(safflower oil ; antioxidants ; oil sustainability ; Schaal Oven test ; Rancimat test)

Sažetak
Šafranika (Chartamus tinctorus L.) je biljka sa dugom povijesti kultivacije koja ima sve veću primjenu u proizvodnji jestivih ulja. Ulje šafranike podložno je oksidacijskim promjenama koje utječu na njegovu nutritivnu vrijednost, kao i kemijska i senzorska svojstva. U ovom radu ispitivana je održivost hladno prešanog ulja šafranike uz dodatak antioksidanasa od kojih su korišteni ekstrakti maslinove komine: HPβ CD, RAMEB CD, NATIVE, EKSCIPIJENS** (HPβ CD), EKSCIPIJENS** (RAMEB CD) u koncentracijama 0, 1% i 0, 3%, te BHA (butil hidroksianisol) i PG (Propil galat) u koncentraciji 0, 01%. Test održivosti ulja šafranike proveden je testom ubrzane oksidacije ulja Schaal Oven testom na temperaturi 63 °C i Rancimat testom. Održivost ulja šafranike prikazana je peroksidnim brojem tijekom četiri dana provođenja Schaal Oven testa. Ispitivani antioksidansi pozitivno utječu na održivost ulja šafranike. Najveću učinkovitost na održivost ulja šafranike je pokazao PG u koncentraciji 0, 01% u odnosu na druge primjenjene antioksidanse. EKSCIPIJENS** (RAMEB CD) u koncentraciji od 0, 3% pokazao je slabiju zaštitu ulja u odnosu na druge ispitivane antioksidanse.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Vrban, Dino
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja šafranike, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Vrban, D. (2018) 'Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja šafranike', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrban, Dino}, year = {2018}, pages = {50}, keywords = {ulje \v{s}afranike, antioksidansi, odr\v{z}ivost ulja, Schaal Oven test, Rancimat test}, title = {Proizvodnja i stabilizacija hladno pre\v{s}anog ulja \v{s}afranike}, keyword = {ulje \v{s}afranike, antioksidansi, odr\v{z}ivost ulja, Schaal Oven test, Rancimat test}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrban, Dino}, year = {2018}, pages = {50}, keywords = {safflower oil, antioxidants, oil sustainability, Schaal Oven test, Rancimat test}, title = {Production and Stabilization of Cold Pressed Safflower Oil}, keyword = {safflower oil, antioxidants, oil sustainability, Schaal Oven test, Rancimat test}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font