Pregled bibliografske jedinice broj: 1176630
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja šafranike
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja šafranike, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1176630 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja
šafranike
(Production and Stabilization of Cold Pressed
Safflower Oil)
Autori
Vrban, Dino
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
09.10
Godina
2018
Stranica
50
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
ulje šafranike ; antioksidansi ; održivost ulja ; Schaal Oven test ; Rancimat test
(safflower oil ; antioxidants ; oil sustainability ; Schaal Oven test ; Rancimat test)
Sažetak
Šafranika (Chartamus tinctorus L.) je biljka sa dugom povijesti kultivacije koja ima sve veću primjenu u proizvodnji jestivih ulja. Ulje šafranike podložno je oksidacijskim promjenama koje utječu na njegovu nutritivnu vrijednost, kao i kemijska i senzorska svojstva. U ovom radu ispitivana je održivost hladno prešanog ulja šafranike uz dodatak antioksidanasa od kojih su korišteni ekstrakti maslinove komine: HPβ CD, RAMEB CD, NATIVE, EKSCIPIJENS** (HPβ CD), EKSCIPIJENS** (RAMEB CD) u koncentracijama 0, 1% i 0, 3%, te BHA (butil hidroksianisol) i PG (Propil galat) u koncentraciji 0, 01%. Test održivosti ulja šafranike proveden je testom ubrzane oksidacije ulja Schaal Oven testom na temperaturi 63 °C i Rancimat testom. Održivost ulja šafranike prikazana je peroksidnim brojem tijekom četiri dana provođenja Schaal Oven testa. Ispitivani antioksidansi pozitivno utječu na održivost ulja šafranike. Najveću učinkovitost na održivost ulja šafranike je pokazao PG u koncentraciji 0, 01% u odnosu na druge primjenjene antioksidanse. EKSCIPIJENS** (RAMEB CD) u koncentraciji od 0, 3% pokazao je slabiju zaštitu ulja u odnosu na druge ispitivane antioksidanse.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)