Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1176627

Utjecaj prešanja i ekstrakta kadulje na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost ulja šafranike


Nikolić, Nives
Utjecaj prešanja i ekstrakta kadulje na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost ulja šafranike, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1176627 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj prešanja i ekstrakta kadulje na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost ulja šafranike
(The influence of pressing and sage extracts on the yield and oxidative stability of safflower oil)

Autori
Nikolić, Nives

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
13.11

Godina
2018

Stranica
66

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
šafranika ; ulje šafranike ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi
(safflower ; safflower oil ; oxidative stability ; antioxidants)

Sažetak
U ovom radu istražen je utjecaj procesnih parametara prešanja (utjecaj nastavaka za izlaz pogače, frekvencije elektromotora i temperature zagrijavanja glave preše) sjemenki šafranike na iskorištenje ulja. Na proizvedenom hladno prešanom ulju šafranike ispitivani su osnovni parametri kvalitete (Pbr, SMK, voda, udio netopljivih nečistoća). Također ispitana je oksidacijska stabilnost ulja šafranike sa i bez dodataka antioksidansa. Dodani su prirodni antioksidansi ekstrakt kadulje u koncentracijama 0, 1%, 0, 2% i 0, 3% , te ekstrakt komine masline koncentracije 0, 1%, 0, 2% i 0, 3%. Oksidacijska stabilnost ispitana je primjenom Schaal Oven testa pri temperature 63 ̊C tijekom četiri dana određivanjem vrijednosti peroksidnog broja za sve uzorke. Rezultati istraživanja pokazali su da procesni parametri imaju utjecaja na iskorištenje ulja. Najbolje antioksidacijsko djelovanje imao je ekstrakt komine masline koncentracije 0, 3%. Također utvrđeno je da ekstrakta kadulje koncentracije 0, 3% pripremljen s H2O kroz 24 sata ne pokazuje antioksidacijsko djelovanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Nikolić, Nives
Utjecaj prešanja i ekstrakta kadulje na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost ulja šafranike, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Nikolić, N. (2018) 'Utjecaj prešanja i ekstrakta kadulje na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost ulja šafranike', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Nikoli\'{c}, Nives}, year = {2018}, pages = {66}, keywords = {\v{s}afranika, ulje \v{s}afranike, oksidacijska stabilnost, antioksidansi}, title = {Utjecaj pre\v{s}anja i ekstrakta kadulje na iskori\v{s}tenje i oksidacijsku stabilnost ulja \v{s}afranike}, keyword = {\v{s}afranika, ulje \v{s}afranike, oksidacijska stabilnost, antioksidansi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Nikoli\'{c}, Nives}, year = {2018}, pages = {66}, keywords = {safflower, safflower oil, oxidative stability, antioxidants}, title = {The influence of pressing and sage extracts on the yield and oxidative stability of safflower oil}, keyword = {safflower, safflower oil, oxidative stability, antioxidants}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font