Pregled bibliografske jedinice broj: 1176627
Utjecaj prešanja i ekstrakta kadulje na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost ulja šafranike
Utjecaj prešanja i ekstrakta kadulje na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost ulja šafranike, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1176627 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj prešanja i ekstrakta kadulje na
iskorištenje i oksidacijsku stabilnost ulja
šafranike
(The influence of pressing and sage extracts on the
yield and oxidative stability of safflower oil)
Autori
Nikolić, Nives
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
13.11
Godina
2018
Stranica
66
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
šafranika ; ulje šafranike ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi
(safflower ; safflower oil ; oxidative stability ; antioxidants)
Sažetak
U ovom radu istražen je utjecaj procesnih parametara prešanja (utjecaj nastavaka za izlaz pogače, frekvencije elektromotora i temperature zagrijavanja glave preše) sjemenki šafranike na iskorištenje ulja. Na proizvedenom hladno prešanom ulju šafranike ispitivani su osnovni parametri kvalitete (Pbr, SMK, voda, udio netopljivih nečistoća). Također ispitana je oksidacijska stabilnost ulja šafranike sa i bez dodataka antioksidansa. Dodani su prirodni antioksidansi ekstrakt kadulje u koncentracijama 0, 1%, 0, 2% i 0, 3% , te ekstrakt komine masline koncentracije 0, 1%, 0, 2% i 0, 3%. Oksidacijska stabilnost ispitana je primjenom Schaal Oven testa pri temperature 63 ̊C tijekom četiri dana određivanjem vrijednosti peroksidnog broja za sve uzorke. Rezultati istraživanja pokazali su da procesni parametri imaju utjecaja na iskorištenje ulja. Najbolje antioksidacijsko djelovanje imao je ekstrakt komine masline koncentracije 0, 3%. Također utvrđeno je da ekstrakta kadulje koncentracije 0, 3% pripremljen s H2O kroz 24 sata ne pokazuje antioksidacijsko djelovanje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)