Pregled bibliografske jedinice broj: 1176621
Utjecaj prešanja i ekstrakta kadulje na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost ulja gorušice
Utjecaj prešanja i ekstrakta kadulje na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost ulja gorušice, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1176621 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj prešanja i ekstrakta kadulje na
iskorištenje i oksidacijsku stabilnost ulja
gorušice
(The Influence of Pressing and Sage Extracts on the
Yield and Oxidative Stability of Mustard Seed Oil)
Autori
Lukac, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
20.12
Godina
2018
Stranica
54
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
bijela gorušica ; ulje gorušice ; oksidacijska stabilnost ; ekstrakt kadulje
(mustard plant ; mustard seed oil ; oxidative stability ; sage extract)
Sažetak
Cilj ovog rada odnosio se na ispitivanje utjecaja procesnih parametara prešanja (frekvencija elektromotora, temperatura grijača glave preše i veličina nastavka za izlaz pogače) sjemenki gorušice na iskorištenje hladno prešanog ulja. Na proizvedenom ulju ispitan je utjecaj dodatka prirodnog antioksidansa ekstrakta kadulje u koncentracijama 0, 1%, 0, 2% i 0, 3% na promjenu oksidacijske stabilnosti ulja. Oksidacijska stabilnost ulja, s i bez dodatka prirodnog antioksidansa, određena je primjenom Schaal Oven testa pri temperaturi 63°C kroz 4 dana, a rezultati su prikazani vrijednostima peroksidnog broja. Na temelju dobivenih rezultata istraživanja, možemo zaključiti da procesni parametri prešanja utječu na iskorištenje ulja. Najbolje antioksidacijsko djelovanje pokazao je uzorak s ekstraktom kadulje pripremljen s 96% etanolom, tijekom 96 sati u koncentraciji 0, 1%. Uzorak ulja s dodatkom 0, 3% ekstrakta kadulje pripremljen s 65% i 95% etanolom te s vodom tijekom 24h i 96h nije pokazao zaštitu od oksidacijskog kvarenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)