Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1176621

Utjecaj prešanja i ekstrakta kadulje na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost ulja gorušice


Lukac, Mateja
Utjecaj prešanja i ekstrakta kadulje na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost ulja gorušice, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1176621 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj prešanja i ekstrakta kadulje na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost ulja gorušice
(The Influence of Pressing and Sage Extracts on the Yield and Oxidative Stability of Mustard Seed Oil)

Autori
Lukac, Mateja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
20.12

Godina
2018

Stranica
54

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
bijela gorušica ; ulje gorušice ; oksidacijska stabilnost ; ekstrakt kadulje
(mustard plant ; mustard seed oil ; oxidative stability ; sage extract)

Sažetak
Cilj ovog rada odnosio se na ispitivanje utjecaja procesnih parametara prešanja (frekvencija elektromotora, temperatura grijača glave preše i veličina nastavka za izlaz pogače) sjemenki gorušice na iskorištenje hladno prešanog ulja. Na proizvedenom ulju ispitan je utjecaj dodatka prirodnog antioksidansa ekstrakta kadulje u koncentracijama 0, 1%, 0, 2% i 0, 3% na promjenu oksidacijske stabilnosti ulja. Oksidacijska stabilnost ulja, s i bez dodatka prirodnog antioksidansa, određena je primjenom Schaal Oven testa pri temperaturi 63°C kroz 4 dana, a rezultati su prikazani vrijednostima peroksidnog broja. Na temelju dobivenih rezultata istraživanja, možemo zaključiti da procesni parametri prešanja utječu na iskorištenje ulja. Najbolje antioksidacijsko djelovanje pokazao je uzorak s ekstraktom kadulje pripremljen s 96% etanolom, tijekom 96 sati u koncentraciji 0, 1%. Uzorak ulja s dodatkom 0, 3% ekstrakta kadulje pripremljen s 65% i 95% etanolom te s vodom tijekom 24h i 96h nije pokazao zaštitu od oksidacijskog kvarenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Lukac, Mateja
Utjecaj prešanja i ekstrakta kadulje na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost ulja gorušice, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Lukac, M. (2018) 'Utjecaj prešanja i ekstrakta kadulje na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost ulja gorušice', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lukac, Mateja}, year = {2018}, pages = {54}, keywords = {bijela goru\v{s}ica, ulje goru\v{s}ice, oksidacijska stabilnost, ekstrakt kadulje}, title = {Utjecaj pre\v{s}anja i ekstrakta kadulje na iskori\v{s}tenje i oksidacijsku stabilnost ulja goru\v{s}ice}, keyword = {bijela goru\v{s}ica, ulje goru\v{s}ice, oksidacijska stabilnost, ekstrakt kadulje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lukac, Mateja}, year = {2018}, pages = {54}, keywords = {mustard plant, mustard seed oil, oxidative stability, sage extract}, title = {The Influence of Pressing and Sage Extracts on the Yield and Oxidative Stability of Mustard Seed Oil}, keyword = {mustard plant, mustard seed oil, oxidative stability, sage extract}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font