Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1176618

Utjecaj antioksidanasa na stabilizaciju mješavine lješnjakovog ulja i lanenog ulja


Kovačić, Marija
Utjecaj antioksidanasa na stabilizaciju mješavine lješnjakovog ulja i lanenog ulja, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 1176618 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj antioksidanasa na stabilizaciju mješavine lješnjakovog ulja i lanenog ulja
(The Effect of Antioxidants on the Stabilization of the Mixture of Hazelnut Oil and Linseed Oil)

Autori
Kovačić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
15.02

Godina
2019

Stranica
55

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
biljna ulja ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi ; sinergist ; Oven test
(vegetable oil ; oxidation stability ; antioxidants ; synergists ; Oven test)

Sažetak
U ovom istraživanju određivana je oksidacijska stabilnost mješavine hladno prešanog lješnjakovog ulja i lanenog ulja u omjeru 50 : 50 sa i bez dodataka prirodnih i sintetskih antioksidanasa te sinergista. Primjenom standardnih metoda, određeni su parametri kvalitete ulja (peroksidni broj, slobodne masne kiseline). Antioksidansi koji su korišteni u ovom radu su ekstrakti nara, ružmarina i kadulje, eterično ulje konopljike, lavande, slatkog pelina, divlje mrkve, smilja, propil galat i mješavina tokoferola te sinergist limunska kiselina. Oksidacijska stabilnost ulja ispitivana je primjenom Oven testa. Rezultati ispitivanja prikazani su vrijednostima peroksidog broja tijekom 4 dana trajanja testa. Primjena ekstrakta ružmarina pokazala je bolju zaštitu mješavine ulja od oksidacije u odnosu na ekstrakt kadulje i nara. Dodatkom eteričnog ulja smilja i lavande postignuta je veća zaštita mješavine hladno prešanog lješnjakovog ulja i lanenog ulja prema oksidacijskom kvarenju. Dodatkom sinergista limunske kiseline, prirodnom antioksidansu ekstraktu ružmarina ostvarena je najveća zaštita mješavine ulja od oksidacijskog kvarenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kovačić, Marija
Utjecaj antioksidanasa na stabilizaciju mješavine lješnjakovog ulja i lanenog ulja, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Kovačić, M. (2019) 'Utjecaj antioksidanasa na stabilizaciju mješavine lješnjakovog ulja i lanenog ulja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}i\'{c}, Marija}, year = {2019}, pages = {55}, keywords = {biljna ulja, oksidacijska stabilnost, antioksidansi, sinergist, Oven test}, title = {Utjecaj antioksidanasa na stabilizaciju mje\v{s}avine lje\v{s}njakovog ulja i lanenog ulja}, keyword = {biljna ulja, oksidacijska stabilnost, antioksidansi, sinergist, Oven test}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}i\'{c}, Marija}, year = {2019}, pages = {55}, keywords = {vegetable oil, oxidation stability, antioxidants, synergists, Oven test}, title = {The Effect of Antioxidants on the Stabilization of the Mixture of Hazelnut Oil and Linseed Oil}, keyword = {vegetable oil, oxidation stability, antioxidants, synergists, Oven test}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font