Pregled bibliografske jedinice broj: 1176618
Utjecaj antioksidanasa na stabilizaciju mješavine lješnjakovog ulja i lanenog ulja
Utjecaj antioksidanasa na stabilizaciju mješavine lješnjakovog ulja i lanenog ulja, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 1176618 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj antioksidanasa na stabilizaciju mješavine
lješnjakovog ulja i lanenog ulja
(The Effect of Antioxidants on the Stabilization of
the Mixture of Hazelnut Oil and Linseed Oil)
Autori
Kovačić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
15.02
Godina
2019
Stranica
55
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
biljna ulja ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi ; sinergist ; Oven test
(vegetable oil ; oxidation stability ; antioxidants ; synergists ; Oven test)
Sažetak
U ovom istraživanju određivana je oksidacijska stabilnost mješavine hladno prešanog lješnjakovog ulja i lanenog ulja u omjeru 50 : 50 sa i bez dodataka prirodnih i sintetskih antioksidanasa te sinergista. Primjenom standardnih metoda, određeni su parametri kvalitete ulja (peroksidni broj, slobodne masne kiseline). Antioksidansi koji su korišteni u ovom radu su ekstrakti nara, ružmarina i kadulje, eterično ulje konopljike, lavande, slatkog pelina, divlje mrkve, smilja, propil galat i mješavina tokoferola te sinergist limunska kiselina. Oksidacijska stabilnost ulja ispitivana je primjenom Oven testa. Rezultati ispitivanja prikazani su vrijednostima peroksidog broja tijekom 4 dana trajanja testa. Primjena ekstrakta ružmarina pokazala je bolju zaštitu mješavine ulja od oksidacije u odnosu na ekstrakt kadulje i nara. Dodatkom eteričnog ulja smilja i lavande postignuta je veća zaštita mješavine hladno prešanog lješnjakovog ulja i lanenog ulja prema oksidacijskom kvarenju. Dodatkom sinergista limunske kiseline, prirodnom antioksidansu ekstraktu ružmarina ostvarena je najveća zaštita mješavine ulja od oksidacijskog kvarenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)