Pregled bibliografske jedinice broj: 1176614
Utjecaj antioksidanasa na stabilizaciju mješavine lješnjakovog ulja i ulja koštice grožđa
Utjecaj antioksidanasa na stabilizaciju mješavine lješnjakovog ulja i ulja koštice grožđa, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1176614 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj antioksidanasa na stabilizaciju mješavine
lješnjakovog ulja i ulja koštice grožđa
(The effect of antioxidants on the stabilization of
the mixture of hazelnut oil and grape seed oil)
Autori
Cindrić, Korana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
25.03
Godina
2019
Stranica
52
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
biljna ulja ; antioksidansi ; oksidacijska stabilnost ; sinergist ; Oven test
(vegetable oil ; antioxidants ; oxidation stability ; synergists ; Oven test)
Sažetak
U ovom radu određena je oksidacijska stabilnost mješavine biljnih ulja. Ispitana je oksidacijska stabilnost mješavine hladno prešanog lješnjakovog ulja i hladno prešanog ulja koštica grožđa (70:30) bez dodatka antioksidansa, te sa dodatkom prirodnih i sintetskih antioksidanasa uz dodatak limunske kiseline. Parametri kvalitete ulja (peroksidni broj, slobodne masne kiseline) određeni su primjenom standardnih metoda. Prirodni antioksidansi koji su korišteni u ovom ispitivanju su: ekstrakt nara, ružmarina i kadulje, udjela 0, 2 %, mješavina tokoferola udjela 0, 2 % te eterična ulja konopljike, lavande, smilja, slatkog pelina i divlje mrkve udjela 0, 05 %. Kao sinergist korištena je limunska kiselina udjela 0, 01 %. Kao sintetski antioksidans korišten je propil galat u udjelu 0, 01 %. Oksidacijska stabilnost mješavine ulja ispitivana je Oven testom na temperaturi od 63 C tijekom 4 dana. Kroz rezultate ispitivanja prikazana je vrijednost peroksidnog broja za pojedinačni uzorak. Ekstrakt ružmarina pokazao je najbolju zaštitu mješavine ulja od oksidacije, dok ekstrakt nara i mješavina tokoferola ne pokazuju zaštitu mješavine ulja. Dodatkom eteričnog ulje smilja postignuta je najbolja zaštita mješavine ulja, dok podjednako dobru zaštitu pokazuju eterično ulja lavande i slatkog pelina. Limunska kiselina djeluje kao sinergist uz ekstrakt ružmarina zbog čega je postignuta najbolja zaštita mješavine ulja od oksidacijskog kvarenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)