Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1176614

Utjecaj antioksidanasa na stabilizaciju mješavine lješnjakovog ulja i ulja koštice grožđa


Cindrić, Korana
Utjecaj antioksidanasa na stabilizaciju mješavine lješnjakovog ulja i ulja koštice grožđa, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1176614 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj antioksidanasa na stabilizaciju mješavine lješnjakovog ulja i ulja koštice grožđa
(The effect of antioxidants on the stabilization of the mixture of hazelnut oil and grape seed oil)

Autori
Cindrić, Korana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
25.03

Godina
2019

Stranica
52

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
biljna ulja ; antioksidansi ; oksidacijska stabilnost ; sinergist ; Oven test
(vegetable oil ; antioxidants ; oxidation stability ; synergists ; Oven test)

Sažetak
U ovom radu određena je oksidacijska stabilnost mješavine biljnih ulja. Ispitana je oksidacijska stabilnost mješavine hladno prešanog lješnjakovog ulja i hladno prešanog ulja koštica grožđa (70:30) bez dodatka antioksidansa, te sa dodatkom prirodnih i sintetskih antioksidanasa uz dodatak limunske kiseline. Parametri kvalitete ulja (peroksidni broj, slobodne masne kiseline) određeni su primjenom standardnih metoda. Prirodni antioksidansi koji su korišteni u ovom ispitivanju su: ekstrakt nara, ružmarina i kadulje, udjela 0, 2 %, mješavina tokoferola udjela 0, 2 % te eterična ulja konopljike, lavande, smilja, slatkog pelina i divlje mrkve udjela 0, 05 %. Kao sinergist korištena je limunska kiselina udjela 0, 01 %. Kao sintetski antioksidans korišten je propil galat u udjelu 0, 01 %. Oksidacijska stabilnost mješavine ulja ispitivana je Oven testom na temperaturi od 63 C tijekom 4 dana. Kroz rezultate ispitivanja prikazana je vrijednost peroksidnog broja za pojedinačni uzorak. Ekstrakt ružmarina pokazao je najbolju zaštitu mješavine ulja od oksidacije, dok ekstrakt nara i mješavina tokoferola ne pokazuju zaštitu mješavine ulja. Dodatkom eteričnog ulje smilja postignuta je najbolja zaštita mješavine ulja, dok podjednako dobru zaštitu pokazuju eterično ulja lavande i slatkog pelina. Limunska kiselina djeluje kao sinergist uz ekstrakt ružmarina zbog čega je postignuta najbolja zaštita mješavine ulja od oksidacijskog kvarenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Cindrić, Korana
Utjecaj antioksidanasa na stabilizaciju mješavine lješnjakovog ulja i ulja koštice grožđa, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Cindrić, K. (2019) 'Utjecaj antioksidanasa na stabilizaciju mješavine lješnjakovog ulja i ulja koštice grožđa', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Cindri\'{c}, Korana}, year = {2019}, pages = {52}, keywords = {biljna ulja, antioksidansi, oksidacijska stabilnost, sinergist, Oven test}, title = {Utjecaj antioksidanasa na stabilizaciju mje\v{s}avine lje\v{s}njakovog ulja i ulja ko\v{s}tice gro\v{z}\dja}, keyword = {biljna ulja, antioksidansi, oksidacijska stabilnost, sinergist, Oven test}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Cindri\'{c}, Korana}, year = {2019}, pages = {52}, keywords = {vegetable oil, antioxidants, oxidation stability, synergists, Oven test}, title = {The effect of antioxidants on the stabilization of the mixture of hazelnut oil and grape seed oil}, keyword = {vegetable oil, antioxidants, oxidation stability, synergists, Oven test}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font