Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1176612

Proizvodnja i stabilizacija lješnjakovog ulja s prirodnim i sintetskim antioksidansima


Petrić, Sofija
Proizvodnja i stabilizacija lješnjakovog ulja s prirodnim i sintetskim antioksidansima, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1176612 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i stabilizacija lješnjakovog ulja s prirodnim i sintetskim antioksidansima
(Production and stabilization of hazelnut oil with natural and synthetic antioxidants)

Autori
Petrić, Sofija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
29.04

Godina
2019

Stranica
51

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
lješnjak ; hladno prešanje ; lješnjakovo ulje ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi
(hazelnut ; coldpressing ; hazelnutoil ; oxidativestability ; antioxidants)

Sažetak
Lješnjakovo ulje je zlatno-žute boje sa visokim udjelom oleinske kiseline te se svrstava u ulja oleinskog tipa. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj procesnih parametara prešanja na iskorištenje lješnjakovog ulja. Ispitan je utjecaj temperature zagrijavanja glave preše, frekvencije elektromotora i veličine otvora za izlaz pogače na iskorištenje ulja. Rezultati istraživanja pokazali su da je najbolje iskorištenje ulja postignuto primjenom sljedećih procesnih parametara: otvor otvora preše 8 mm, frekvencija elektromotora 20 Hz te temperatura 105 ᵒC. Hladno prešanom ulju ispitan je utjecaj dodatka antioksidansa na oksidacijsku stabilnost primjenom testa održivosti na 98 °C. Korišteni su prirodni antioksidansi ekstrakt ružmarina, ekstrakt kadulje, αtokoferol te sintetski antioksidans oktil galat. Najbolje antioksidacijsko djelovanje imao je ekstrakt ružmarina, a neznatno manje antioksidacijsko djelovanje pokazao je i sintetski antioksidans oktil galat.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Petrić, Sofija
Proizvodnja i stabilizacija lješnjakovog ulja s prirodnim i sintetskim antioksidansima, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Petrić, S. (2019) 'Proizvodnja i stabilizacija lješnjakovog ulja s prirodnim i sintetskim antioksidansima', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Petri\'{c}, Sofija}, year = {2019}, pages = {51}, keywords = {lje\v{s}njak, hladno pre\v{s}anje, lje\v{s}njakovo ulje, oksidacijska stabilnost, antioksidansi}, title = {Proizvodnja i stabilizacija lje\v{s}njakovog ulja s prirodnim i sintetskim antioksidansima}, keyword = {lje\v{s}njak, hladno pre\v{s}anje, lje\v{s}njakovo ulje, oksidacijska stabilnost, antioksidansi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Petri\'{c}, Sofija}, year = {2019}, pages = {51}, keywords = {hazelnut, coldpressing, hazelnutoil, oxidativestability, antioxidants}, title = {Production and stabilization of hazelnut oil with natural and synthetic antioxidants}, keyword = {hazelnut, coldpressing, hazelnutoil, oxidativestability, antioxidants}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font