Pregled bibliografske jedinice broj: 1176612
Proizvodnja i stabilizacija lješnjakovog ulja s prirodnim i sintetskim antioksidansima
Proizvodnja i stabilizacija lješnjakovog ulja s prirodnim i sintetskim antioksidansima, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1176612 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i stabilizacija lješnjakovog ulja s
prirodnim i sintetskim antioksidansima
(Production and stabilization of hazelnut oil with
natural and synthetic antioxidants)
Autori
Petrić, Sofija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.04
Godina
2019
Stranica
51
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
lješnjak ; hladno prešanje ; lješnjakovo ulje ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi
(hazelnut ; coldpressing ; hazelnutoil ; oxidativestability ; antioxidants)
Sažetak
Lješnjakovo ulje je zlatno-žute boje sa visokim udjelom oleinske kiseline te se svrstava u ulja oleinskog tipa. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj procesnih parametara prešanja na iskorištenje lješnjakovog ulja. Ispitan je utjecaj temperature zagrijavanja glave preše, frekvencije elektromotora i veličine otvora za izlaz pogače na iskorištenje ulja. Rezultati istraživanja pokazali su da je najbolje iskorištenje ulja postignuto primjenom sljedećih procesnih parametara: otvor otvora preše 8 mm, frekvencija elektromotora 20 Hz te temperatura 105 ᵒC. Hladno prešanom ulju ispitan je utjecaj dodatka antioksidansa na oksidacijsku stabilnost primjenom testa održivosti na 98 °C. Korišteni su prirodni antioksidansi ekstrakt ružmarina, ekstrakt kadulje, αtokoferol te sintetski antioksidans oktil galat. Najbolje antioksidacijsko djelovanje imao je ekstrakt ružmarina, a neznatno manje antioksidacijsko djelovanje pokazao je i sintetski antioksidans oktil galat.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)