Pregled bibliografske jedinice broj: 1176560
Utjecaj antioksidansa na održivost ulja smeđeg lana
Utjecaj antioksidansa na održivost ulja smeđeg lana, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1176560 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj antioksidansa na održivost ulja smeđeg lana
(The Influence of Antioxidants on the Shelf life of
Brown Flaxseed Oil)
Autori
Radanović, Tamara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
27.09
Godina
2019
Stranica
60
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
laneno ulje ; antioksidansi ; sinergisti ; oksidacijska stabilnost ; Oven test
(linseed oil ; antioxidants ; synergists ; oxidative stability ; Oven test)
Sažetak
U ovom istraživanju određivana je oksidacijska stabilnost hladno prešanog lanenog ulja, s i bez dodataka prirodnih i sintetskih antioksidanasa te sinergista. Prvo su određeni parametri kvalitete ulja (peroksidni broj, slobodne masne kiseline), primjenom standardnih metoda. Antioksidansi koji su korišteni u ovom istraživanju su: ekstrakt ružmarina, α- tokoferol, mješavina tokoferola, ekstrakti kadulje, propil galat, butil hidroksianisol te sinergisti askorbinska i limunska kiselina. Oksidacijska stabilnost hladno prešanog lanenog ulja ispitivana je primjenom Oven testa na 63 :C. Rezultati ovog istraživanja prikazani su vrijednostima peroksidnog broja tijekom 5 dana provedbe testa. Dodatkom ekstrakta ružmarina postignuta je bolja zaštita od oksidacijskog kvarenja u odnosu na ispitivane antioksidanse. Sintetski antioksidansi propil galat i butil hidroksianisol pokazali su zaštitu, ali ne značajnu, dok α-tokoferol i mješavina tokoferola uopde nisu pokazali zaštitu od oksidacijskog kvarenja. Najveda zaštita hladno prešanog lanenog ulja od oksidacijskog kvarenja ostvarena je dodatkom askorbinske kiseline prirodnom antioksidansu ekstraktu ružmarina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)