Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1176560

Utjecaj antioksidansa na održivost ulja smeđeg lana


Radanović, Tamara
Utjecaj antioksidansa na održivost ulja smeđeg lana, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1176560 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj antioksidansa na održivost ulja smeđeg lana
(The Influence of Antioxidants on the Shelf life of Brown Flaxseed Oil)

Autori
Radanović, Tamara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
27.09

Godina
2019

Stranica
60

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
laneno ulje ; antioksidansi ; sinergisti ; oksidacijska stabilnost ; Oven test
(linseed oil ; antioxidants ; synergists ; oxidative stability ; Oven test)

Sažetak
U ovom istraživanju određivana je oksidacijska stabilnost hladno prešanog lanenog ulja, s i bez dodataka prirodnih i sintetskih antioksidanasa te sinergista. Prvo su određeni parametri kvalitete ulja (peroksidni broj, slobodne masne kiseline), primjenom standardnih metoda. Antioksidansi koji su korišteni u ovom istraživanju su: ekstrakt ružmarina, α- tokoferol, mješavina tokoferola, ekstrakti kadulje, propil galat, butil hidroksianisol te sinergisti askorbinska i limunska kiselina. Oksidacijska stabilnost hladno prešanog lanenog ulja ispitivana je primjenom Oven testa na 63 :C. Rezultati ovog istraživanja prikazani su vrijednostima peroksidnog broja tijekom 5 dana provedbe testa. Dodatkom ekstrakta ružmarina postignuta je bolja zaštita od oksidacijskog kvarenja u odnosu na ispitivane antioksidanse. Sintetski antioksidansi propil galat i butil hidroksianisol pokazali su zaštitu, ali ne značajnu, dok α-tokoferol i mješavina tokoferola uopde nisu pokazali zaštitu od oksidacijskog kvarenja. Najveda zaštita hladno prešanog lanenog ulja od oksidacijskog kvarenja ostvarena je dodatkom askorbinske kiseline prirodnom antioksidansu ekstraktu ružmarina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Radanović, Tamara
Utjecaj antioksidansa na održivost ulja smeđeg lana, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Radanović, T. (2019) 'Utjecaj antioksidansa na održivost ulja smeđeg lana', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Radanovi\'{c}, Tamara}, year = {2019}, pages = {60}, keywords = {laneno ulje, antioksidansi, sinergisti, oksidacijska stabilnost, Oven test}, title = {Utjecaj antioksidansa na odr\v{z}ivost ulja sme\djeg lana}, keyword = {laneno ulje, antioksidansi, sinergisti, oksidacijska stabilnost, Oven test}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Radanovi\'{c}, Tamara}, year = {2019}, pages = {60}, keywords = {linseed oil, antioxidants, synergists, oxidative stability, Oven test}, title = {The Influence of Antioxidants on the Shelf life of Brown Flaxseed Oil}, keyword = {linseed oil, antioxidants, synergists, oxidative stability, Oven test}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font