Pregled bibliografske jedinice broj: 1176556
Utjecaj antioksidansa i sinergista na održivost konopljinog ulja
Utjecaj antioksidansa i sinergista na održivost konopljinog ulja, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1176556 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj antioksidansa i sinergista na održivost
konopljinog ulja
(Effect of Antioxidants and Synergists on the Shelf
Life of Hemp Oil)
Autori
Tokić, Mirna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
27.09
Godina
2019
Stranica
57
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
hladno prešano konopljino ulje ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi ; sinergisti
(cold pressed hemp oil ; oxidative stability ; antioxidants ; synergists)
Sažetak
U ovom radu ispitan je utjecaj dodatka prirodnih i sintetskih antioksidanasa te sinergista na promjenu oksidacijske stabilnosti (održivosti) hladno prešanog konopljinog ulja. Od prirodnih antioksidanasa korišteni su ekstrakt ružmarina OxyLess CS, ekstrakt kadulje, alfa tokoferol, mješavina tokoferola, ekstrakt maslinove komine i katehin, a od sintetskih antioksidanasa propil galat te butil hidroksianisol. Kao sinergisti korištene su askorbinska i limunska kiselina. Efikasnost dodatka navedenih antioksidanasa i sinergista u stabilizaciji ulja određena je SchaalOven testom oksidacijske stabilnosti kod konstantne temperature 63 ⁰C. Također, primjenom standardnih metoda određeni su osnovni parametri kvalitete konopljinog ulja: peroksidni broj, slobodne masne kiseline, netopljive nečistoće i udio vlage. Rezultati pokazuju da je dodatkom prirodnih antioksidanasa postignuta bolja zaštita ulja od oksidacijskog kvarenja, nego dodatkom sintetskih antioksidansa. Najbolje djelovanje na usporavanje oksidacijskog kvarenja konopljinog ulja pokazao je ekstrakt ružmarina. Sinergisti su dodatno povećali otpornost ulja konoplje prema oksidacijskom kvarenju, a bolje sinergističko djelovanje pokazala je askorbinska kiselina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)