Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1176556

Utjecaj antioksidansa i sinergista na održivost konopljinog ulja


Tokić, Mirna
Utjecaj antioksidansa i sinergista na održivost konopljinog ulja, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1176556 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj antioksidansa i sinergista na održivost konopljinog ulja
(Effect of Antioxidants and Synergists on the Shelf Life of Hemp Oil)

Autori
Tokić, Mirna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
27.09

Godina
2019

Stranica
57

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
hladno prešano konopljino ulje ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi ; sinergisti
(cold pressed hemp oil ; oxidative stability ; antioxidants ; synergists)

Sažetak
U ovom radu ispitan je utjecaj dodatka prirodnih i sintetskih antioksidanasa te sinergista na promjenu oksidacijske stabilnosti (održivosti) hladno prešanog konopljinog ulja. Od prirodnih antioksidanasa korišteni su ekstrakt ružmarina OxyLess CS, ekstrakt kadulje, alfa tokoferol, mješavina tokoferola, ekstrakt maslinove komine i katehin, a od sintetskih antioksidanasa propil galat te butil hidroksianisol. Kao sinergisti korištene su askorbinska i limunska kiselina. Efikasnost dodatka navedenih antioksidanasa i sinergista u stabilizaciji ulja određena je SchaalOven testom oksidacijske stabilnosti kod konstantne temperature 63 ⁰C. Također, primjenom standardnih metoda određeni su osnovni parametri kvalitete konopljinog ulja: peroksidni broj, slobodne masne kiseline, netopljive nečistoće i udio vlage. Rezultati pokazuju da je dodatkom prirodnih antioksidanasa postignuta bolja zaštita ulja od oksidacijskog kvarenja, nego dodatkom sintetskih antioksidansa. Najbolje djelovanje na usporavanje oksidacijskog kvarenja konopljinog ulja pokazao je ekstrakt ružmarina. Sinergisti su dodatno povećali otpornost ulja konoplje prema oksidacijskom kvarenju, a bolje sinergističko djelovanje pokazala je askorbinska kiselina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Tokić, Mirna
Utjecaj antioksidansa i sinergista na održivost konopljinog ulja, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Tokić, M. (2019) 'Utjecaj antioksidansa i sinergista na održivost konopljinog ulja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Toki\'{c}, Mirna}, year = {2019}, pages = {57}, keywords = {hladno pre\v{s}ano konopljino ulje, oksidacijska stabilnost, antioksidansi, sinergisti}, title = {Utjecaj antioksidansa i sinergista na odr\v{z}ivost konopljinog ulja}, keyword = {hladno pre\v{s}ano konopljino ulje, oksidacijska stabilnost, antioksidansi, sinergisti}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Toki\'{c}, Mirna}, year = {2019}, pages = {57}, keywords = {cold pressed hemp oil, oxidative stability, antioxidants, synergists}, title = {Effect of Antioxidants and Synergists on the Shelf Life of Hemp Oil}, keyword = {cold pressed hemp oil, oxidative stability, antioxidants, synergists}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font