Pregled bibliografske jedinice broj: 1176543
Utjecaj nastavka za izlaz pogače i temperature glave preše na iskorištenje konopljinog ulja sorte Finola
Utjecaj nastavka za izlaz pogače i temperature glave preše na iskorištenje konopljinog ulja sorte Finola, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1176543 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj nastavka za izlaz pogače i temperature
glave preše na iskorištenje konopljinog ulja sorte
Finola
(The Influence of Nozzle Size and Temperature Head
Presses on the Yield of Hemp Oil Varieties Finola)
Autori
Pleško, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
11.10
Godina
2019
Stranica
43
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
sjemenke konoplje ; hladno prešanje ; procesni parametri ; konopljino ulje
(hemp seeds ; cold pressing ; process parameters ; hemp oil)
Sažetak
Cannabis sativa L. je industrijska vrsta konoplje koja se već neko vrijeme uzgaja za potrebe tekstilne i prehrambene industrije. Njene sjemenke sadrže oko 30 % ulja, 20 % proteina, 20 % ugljikohidrata i značajne količine minerala, vitamina i prehrambenih vlakana. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj procesnih parametara hladnog prešanja sjemenke konoplje sorte Finola. Ispitan je utjecaj temperature zagrijavanja glave preše, frekvencija elektromotora te veličine otvora pužne preše na iskorištenje i kvalitetu ulja. U proizvedenom ulju odredili su se sljedeći parametri kvalitete: peroksidni broj, slobodne masne kiseline, netopljive nečistoće i voda. Dobiveni rezultati pokazuju da se veće iskorištenje ulja dobije s nastavkom manjeg promjera, sa manjom frekvencijom elektromotora i sa većom temperaturom grijača glave preše.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)